6 Jenis Makanan Penyebab Risiko Keguguran

 

Selera makan bagi ibu hamil adalah berbeza-beza. Pada peringkat trimester pertama mungkin ramai ibu hamil yang sedang mabuk muntah-muntah dan kurang selera untuk makan.

Dan trimester ke-2 juga perlu dititik beratkan makanan-makanan yang diambil. Elakkan makanan yang menjadi punca risiko keguguran. Kerana pada peringkat trimester ke-2 risiko untuk keguguran juga boleh berlaku.

makanan penyebab risiko keguguran

 

Jadi disini ingin dikongsikan kepada anda jenis-jenis makanan yang menjadi punca risiko kepada keguguran yang perlu dielakkan.

 

Nenas

  • Nenas adalah jenis makanan yang tinggi dengan kandungan protaglandin. Prostaglandin adalah sejenis hormon yang merangsang kelahiran bayi.
  • Nenas juga akan membuat pangkal rahim menjadi lembut kerana ia mengandungi enzim protease bromelain.
  • Nenas sesuai diambil diakhir kehamilan supaya membantu memudahkan proses kelahiran dan tidak sesuai diambil ketika diawal kehamilan.

 

Jeruk

  • Buah-buahan yang dijeruk tidak sesuai diambil kerana jenis makanan ini mengandungi asid. Asid salah satu perkara yang membuat ibu hamil mudah keguguran pada awal kehamilan.

 

Kopi Dan Teh

  • Kopi dan teh memang banyak khasiatnya tetapi ia boleh menyempitkan saluran darah dan ia penyebab sukar untuk fetus melekat pada dinding rahim. Elakkan kopi dan teh diawal kehamilan kerana ia boleh membuat anda keguguran.

 

Ikan Masin

  • Ikan adalah sumber makanan yang sangat baik kerana ia mengandungi Omega DHA. Tetapi bukanlah kepada ikan masin kerana ikan masin mengandungi sumber garam yang tinggi. Selain itu ia mengandungi bahan garam pengawet yang tinggi menjadi punca tekanan darah yang tinggi semasa kehamilan. Sebelum anda ingin ambil fikirkan dahulu kesan buruknya.

 

Vitamin C

  • Vitamin C sangat baik untuk membantu meningkatkan system imun dalam diri. Tetapi ia tidak digalakkan untuk diambil dengan kuantiti yang banyak.

 

Keju Proses

  • Keju adalah sumber kalsium yang tinggi dan baik untuk ibu hamil. Tetapi elakkan keju yang jenis telah diproses beberapa kali kerana ia tidak elok untuk kandungan anda.

 

makana penyebab risiko keguguran _1

 

Ini hanyalah sebagai panduan ilmu pengetahuan sahaja buat ibu-ibu hamil yang masih tidak tahu jenis-jenis makanan apa yang boleh menjadi punca risiko keguguran.

Untuk pengetahuan yang lebih lanjut atau tepat anda digalakkan berjumpa dengan doktor untuk memastikan kandungan anda kekal sihat sehingga di hari kelahirannya.. 🙂

Bagi ibu-ibu hamil yang ingin kekal sihat bertenaga dan bayi dalam kandungan juga sihat, anda digalakkan untuk mengambil makanan tambahan yang bernutrisi tinggi. Apakah makanan bernutrisi itu? Jom lihatnya dibawah.. 🙂

Atau

 

Semoga bermanfaat!

 

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge