7 Cara Atasi Loya Ketika Hamil Secara Semulajadi

 

Loya sewaktu awal mengandung trimester pertama adalah perkara biasa bagi ibu-ibu yang mengandung. Jadi hari ini saya nak kongsikan tips-tips cara atasi loya sewaktu hamil.

Sebelum itu, loya adalah salah satu tanda-tanda awal yang kita ini mengandung. Kadang-kadang tak boleh bau orang masak tumis-tumis atau sebagainya, memang akan rasa nak muntah.. 🙂

cara atasi loya ketika hamil _3

 

Saya sewaktu mengandung anak pertama dan kedua memang loya dan tak boleh bau orang masak-masak di dapur. Makan pun tak lalu, makan sikit je..memang kurus waktu tu, tapi itu semua sementara saja untuk trimester 1.

Sebelum itu saya nak sharing satu video pendek tentang seorang ibu yang mengandung tetapi gagah melancong panjat Candi Borubodur di Indonesia. Bagaimana ibu hamil ini kekal cergas dan bertenaga? Jom tonton.. 🙂

 

Disini saya kongsikan cara atasi loya ketika mengandung, semoga sedikit sebanyak dapat memberi manfaat.. 🙂

 

TIPS #1: MINUM AIR DENGAN BANYAK

Disarankan minum sedikit demi sedikit ikut time supaya perut tak kembung. Minum air banyak untuk elak tubuh badan dehidrasi.

TIPS #2: ELAK MAKAN YANG TERLALU BANYAK

Dalam keadaan sedang loya, ibu yang mengandung memang tak boleh makan dengan banyak. Tetapi ada juga boleh makan dengan banyak, ia bergantung pada diri masing-masing. Makan sedikit demi sedikit tapi kerap, ini penting supaya makanan yang diambil dapat dicernakan.

TIPS #3: MINUM AIR TEH HALIA

Minum air teh halia panas akan buat perut terasa hangat dan ini boleh mengurangkan atau meredakan rasa loya. Mengikut perubatan China, halia adalah jenis tumbuhan panas dijadikan ubat.

TIPS #4: ELAKKAN BERGERAK SECARA TIBA-TIBA

Sewaktu bangun tidur seeloknya baring dulu ditempat tidur untuk elak rasa pening secara tiba-tiba. Sama juga jika sedang duduk, jangan terus berdiri.

TIPS #5: JANGN MAKAN MAKANAN PEDAS

Salah satu makan yang mengundang kepada loya dan muntah adalah makanan yang pedas dan berempah. Jadi elok ibu yang mengadung elakkan kerana makanan seperti itu akan mengundang lebih banyak asid dalam perut.

TIPS #6: BAU BUAH LEMON

Ibu mengandung muntah dan loya-loya disebabkan ketidakseimbangan hormon dalam tubuh badan. Hormon yang tak stabil akan buat hidung sangat sensitif. Jadi dengan bau buah lemon sangat membantu.

TIPS #7: PROTEIN SEBAGAI MAKANAN TAMBAHAN

Bila kerap muntah perut akan lapar. Dengan mengambil protein dapat elak perut lapar dan dapat kurangkan loya juga.

Ikan dan telur adalah sumber protein, tapi confirm tak lalu nak makan. Jadi boleh gantikan dengan ESP, boleh diamalkan sebagai ganti sumber protein. Dan perut akan terasa tidak terlalu lapar dengan ambil ESP.

Sedikit perkongsian ibu hamil yang mengamalkan ESP dapat atasi loya ketika mengandung.. 🙂

 

TESTIMONI #1: MORNING SICKNESS TIADA

cara atasi loya ketika hamil _1

 

Jom lihat satu lagi video pendek bagaimana ibu hamil kekal cergas dan bertenaga ketika bulan puasa.. 🙂

 

>>KLIK SINI, untuk membuat anda tahu bagaimana cara ingin kekal cergas bertenaga ketika hamil..

Sebarang pertanyaan anda boleh WhatsApp 013 205 0607 atau tinggalkan komen diruangan komen dibawah.. 🙂

 

 

 

 

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

Shaklee ID : 915071

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge