6 Tips Elak Keguguran Bagi Ibu Hamil

 

Mungkin ibu-ibu yang hamil di luar sana pernah keguguran kan? Setiap ibu memang inginkan yang terbaik untuk diri sendiri dan bayi. Jadi ada beberapa tips yang akan bantu anda untuk elak keguguran ingin dikongsikan.

Antara punca kepada keguguran ialah gaya hidup yang tidak sihat, kurang ambil protein, kurangnya aktiviti berjalan.

Doktor ada maklum punca keguguran juga adalah dari segi faktor pemakanan, iaitu makanan yang mengandungi prostaglandin yang tinggi.

tips elak keguguran semasa hamil

 

 

MAKANAN PENYEBAB KEGUGURAN

Makanan yang menjadi punca keguguran boleh diambil sewaktu hujung kehamilan untuk memudahkan bersalin bukan diawal kehamilan. Jika makanan-makanan ini diambil di awal kehamilan, ia akan menyebabkan bayi yang kurang matang lahir dan berlakulah keguguran.

#1: NENAS

Nenas adalah salah satu makanan penyebab keguguran, ini kerana ia mengandungi prostaglandin yang tinggi. Prostaglandin adalah satu hormon dimana ia membantu atau merangsang ibu bersalin dengan cepat.

Hormon Prostaglandin ini biasa doktor akan berikan pada ibu-ibu yang nak bersalin untuk memudahkan kelahiran bayi dengan cepat. Yang biasa kita sebut induce.

Hormon ini amat sesuai untuk di akhir kehamilan dan sangat tak sesuai di awal kehamilan untuk elak keguguran.

tips elak keguguran semasa hamil _1

#2: KOPI DAN TEH

Jika ibu-ibu yang mengandung mempunyai sejarah keguguran, sila jauhi minuman kafein kopi dan teh. Ini kerana kopi dan teh akan menyempitkan saluran darah dan menyebabkan fetus atau janin susah untuk melekat pada dinding rahim.

Jauhi kopi dan teh untuk elakkan keguguran, hanya sementara waktu sahaja.. 🙂

tips elak keguguran semasa hamil _2

 

#3: MEROKOK ATAU HIDU ASAP ROKOK

Semasa hamil elakkan dari meroko atau hampir bersama orang yang tengah merokok. Ini kerana 1 batang rokok terkandung 500 racun yang boleh beri kesan tak baik pada janin.

tips elak keguguran semasa hamil _6

 

 

 

#4: JAUHI MINUMAN BERALKOHOL

Minuman beralkohol di ambil sikit atau banyak bukan sahaja boleh menyebabkan keguguran tetapi boleh beri kesan pada otak bayi. Minuman alkohol mesti dijauhi.

tips elak keguguran semasa hamil _4

 

 

#5: ELAK MAKAN DAGING MENTAH ATAU SEPARUH MASAK

Jika anda penggemar makan steak atau pun sushi, elakkan ambil semasa mengandung. Sebab khuatir makanan yang kurang masak mengandungi virus yang menyebabkan jangkitan pada janin.

tips elak keguguran semasa hamil _7

 

#6: SUPPLEMENT ELAK KEGUGURAN

Setiap ibu yang mengandung perlu menjaga tahap kesihatan diri dan baby dalam kandungan. Beberapa suplement ini sangat membantu anda. Terutama sekali untuk anda yang pernah ada sejarah keguguran.

Sebelum itu saya ingin kongsikan video pendek untuk anda. Bagaimana ibu hamil ini kekal sihat dan bertenaga.. 🙂

 

CARA UNTUK ELAK KEGUGURAN

Cara nak kekal sihat untuk ibu dan bayi dalam kandungan mudah saja, tak perlu ibu-ibu pening kepala. Dengan >>KLIK SINI<< anda akan tahu apakah yang membantu Puan Ainul di dalam video diatas kekal sihat bertenaga sepanjang masa.. 🙂

Semoga sedikit info ini dapat memberi manfaat untuk anda. Jangan malu jangan segan untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi saya.. 🙂

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

Shaklee ID : 915071

 

One thought on “6 Tips Elak Keguguran Bagi Ibu Hamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge