4 Tips Mencegah Dan Mengurangkan Sembelit Ketika Hamil

 

Sembelit adalah masalah biasa ketika hamil. Separuh daripada wanita hamil akan mengalami sembelit ketika hamil.

Salah satu punca sembelit ketika hamil ialah peningkatan dalam hormon progesteron, yang melegakan otot licin di seluruh tubuh, termasuk saluran penghadaman. Ini bermakna bahawa makanan melalui usus dengan lebih perlahan. Dan masalah itu boleh dikompaun akhir kehamilan oleh tekanan rahim yang sedang membesar pada rektum anda.

atasi sembelit ketika hamil _1

 

 

TIPS MENCEGAH DAN MENGURANGKAN SEMBELIT

  • Makan makanan tinggi serat seperti bijirin gandum dan roti, beras perang, kacang dan buah-buahan segar dan sayur-sayuran setiap hari. Menambah beberapa sudu bran gandum yang belum diproses (boleh didapati di kedai-kedai makanan kesihatan) untuk bijirin anda pada waktu pagi dan mengikutinya dengan segelas air boleh membantu.

 

  • Minum banyak air – sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas sehari. Segelas jus buah-buahan setiap hari, terutama jus prune, juga boleh membantu. Sesetengah orang mendapati bahawa meminum hak cecair suam selepas bangun membantu mendapatkan benda-benda yang bergerak.

 

  • Bersenam secara teratur. Berjalan, berenang, menunggang basikal dan yoga semua boleh membantu mengurangkan sembelit dan anda¬†akan¬†berasa lebih cergas dan sihat.

 

  • Usus akan menjadi aktif selepas makan, jadi jika terasa ingin ke tandas terus ke tandas jangan nanti-nanti atau bertangguh.

 

ADAKAH SEMBELIT KETIKA HAMIL ITU MERBAHAYA?

Sembelit bukan sahaja bahaya tetapi kadang-kadang ia boleh menjadi tanda-tanda masalah lain. Jika anda mempunyai sembelit yang teruk dan disertai dengan sakit perut, silih berganti dengan cirit-birit, atau sebagainya, sila berjumpa doktor dengan segera.

Meneran semasa membuang air besar atau membuang najis yang keras boleh menyebabkan atau memburukkan lagi keadaan buasir, vena yang bengkak di kawasan dubur. Buasir sangat tidak selesa walaupun ibu-ibu hamil jarang menyebabkan masalah yang serius.

 

 

 

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

SID : 915071

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge