Tips Cara Atasi Sembelit Semasa Berpantang

 

Sembelit ketika berpantang dah macam musuh utama bagi ibu-ibu yang baru lepas bersalin, tak kesah sama ada bersalin normal atau czer. Yang penting nak elak jahitan dari terbuka, ngeri dan takut sangat-sangat.

Sampai tahap menangis kerana tak tahan. Tak dinafikan semua ibu-ibu ada pengalaman masing-masing sembelit semasa berpantang termasuklah saya, terseksa sangat saya dah pernah rasa dan menangis. Serius saya nangis!

Apa yang saya lakukan untuk elak dari kene sembelit? Masa anak pertama ya memang saya kene sembelit tahap menangis, tapi anak kedua no more sembelit-sembelit.. :)

Baca dan klik sini >> Tips Atasi Sembelit Ketika Berpantang <<

Sebelum lahirkan anak kedua saya dah google dah cara atasi sembelit yang terbaik dan ia memang berkesan.

 

atasi sembelit semasa berpantang _7

 

 

Ibu-ibu yang baru lepas bersalin ni terikat tak boleh makan itu, tak boleh makan ini. Nak makan betik kasi senang membuang nanti baby pula kembung perut sebab kasi netek pada dia. Macam-macam kan?

Start dari anak kedua saya dah tak pening kepala fikir pasal sembelit, ibu-ibu lain pun dah tak perlu bersusah payah asik sembelit saja semasa berpantang. Nah, ini saya kongsikan apa yang saya amalkan untuk elak sembelit ketika berpantang.. :)

Sebelum tu, saya nak kongsi satu video Pn Khadeejah yang dulu dah tak nak beranak lagi sebab trauma dan fobia dengan sembelitnya. Serius!

Tapi sekarang berubah hati. Jom tengok apa yang buat Pn Khadeejah berubah hati tidak trauma dan fobia.

 

Apa Cara Untuk Atasi Sembelit?

Saya dah buat research memang banyak set bersalin yang dijual diluar sana dan saya juga buat perbandiangan antara produk A dan produk B.

Jadi saya memilih produk yang baik untuk ibu dan untuk bayi. Terutama bayi yang alami jaundice, sebab ada bagi tahu jamu panas tak sesuai untuk baby yang ada sakit kuning.

Research dah banyak kali dan akhirnya saya memilih set berpantang Shaklee. Saya memilih set bersalin Shaklee yang premium maksudnya yang complete sebagai set kesihatan ketika dalam pantang.

 

atasi sembelit semasa berpantang _8

 

 

Set Berpantang Yang Buat Anda Tidak Sembelit Lagi

Kenapa saya dan ibu-ibu diluar sana mesti pilih set berpantang Shaklee? Sebab-sebabnya ialah:

  • Dapat elak dari sembelit semasa berpantang, itu sudah tentu dan penting.
  • Dapat membantu sembuhkan luka jahitan ketika bersalin dengan cepat. Ada yang paling cepat dua minggu saja.
  • Dapat membantu banyakkan penghasilan susu badan untuk bayi.
  • Susu badan lebih pekat membantu buat si kecil kenyang dan ibu pula dapat buat stok susu banyak-banyak.
  • Dapat elak ibu dari rasa sakit-sakit badan dan elak tak bertenaga.
  • Dapat elak dari pucat lesi dan bentan.

 

Kenapa saya berani mencuba set berpantang Shaklee? Saya berani mencuba sebab ia adalah 100% set berpantang Shaklee yang Semulajadi, Selamat dan Berkesan. Ia selamat untuk ibu serta bayi. Dalam set berpantang Shaklee ini terkandung vitamin tambahan yang complete, diantaranya:

  1. Vita-Lea Iron Formula – 120 biji
  2. Sustained Release Vita-C Plus – 180 biji
  3. OsteMatrix – 120 biji
  4. Alfalfa Complex (S) – 330 biji
  5. Omega Guard – 90 biji
  6. ESP Soy Protein Isolate Powder – 850 g

 

Set berpantang Shaklee ini bukan setakat boleh digunakan ketika berpantang saja tapi boleh diambil semasa menyusukan bayi selama 2 tahun, sebab nak maintain untuk ibu hasilkan susu yang banyak dan berkhasiat untuk anak.

Set berpantang ini kegunaannya bertahan hingga 4 bulan, lama kan? Maksudnya tak adalah baru sebulan dah habis makan, kene repeat order lagi. Jimat sangat dan harganya pun sangat murah.

 

Fungsi Setiap Vitamin Dalam Set Berpantang Shaklee

Vita-Lea Iron Formula

  • selepas berpantang ibu akan lemah sebab banyak darah yang hilang ketika dalam proses bersalin. Urat pun sana sini banyak putus. Jadi dengan Vita-Lea Iron Formula dapat kembalikan kesakitan badan dan memberi nutrisi yang berkhasiat sebab nak pulih dalam masa cepat bukan sesuatu yang mudah.
  • Sewaktu bersalin banyak makanan yang tak boleh makan kan? Jadi dengan ambil vitamin ini dapat memenuhi keperluan nutrisi dalam badan. Vita-Lea Iron Formula adalah multivitamin untuk tampung kekurangan nutrisi dalam badan.

 

Sustained Release Vita-C Plus

  • Salah satu fungsi vitamin ini adalah untuk cepat pulihkan jahitan luka semasa bersalin.
  • Semasa saya amalkan vitamin ini tak sampai 2 minggu luka jahitan dah sembuh. Yela mesti ibu-ibu takut jahitan terbuka, ngeri kan? Bila jahitan luka dah sembuh dan ibu-ibu sihat senang sikit nak bergerak sana sini tak adalah duduk saja tak gerak-gerak.
  • Vitamin C ini juga penting di amalkan sebab ia bantu tingkatkan imun system dalam badan ibu dan bayi. Sebab bila ibu amalkan Vitamin C ini bayi pun akan dapat juga melalui susu badan yang kita beri. Ketika berpantang mesti ada orang datang tengok kita dan baby kita. Orang yang datang cium dan pegang anak kita belum tentu sihat, ada yang batuk selesema kita tak tahu. Jadi vitamin ini sebagai protection.

 

OsteMatrix

  • Kalau ada masalah sembelit atau nak elak dari sembelit ini lah caranya. Dengan ambil OsteMatrix ini ia dapat melembutkan najis.
  • Bukan itu saja ia membekalkan kalsium pada ibu sebab ibu yang menyusu akan kekurangan kalsium. Bayi yang menyusu badan akan menarik segala kalsium yang ada pada si ibu. Jadi dengan amalkan kalsium dapat cover semula kalsium yang kurang.
  • Ostemartix bukan saja baik semasa berpantang tapi semasa penyusuan juga.
  • Lepas ni tiada lagi menangsi dalam tandas sebab sembelit.. :)

 

Alfalfa Complex

  • Alfalfa berfungsi sebagai milkbooster atau penggalak susu. Ia membantu menghasilkan susu badan.
  • Semasa awal bersalin mesti rahim masih belum kecut, jadi Alfalfa ini sangat membantu untuk cepatkan proses kecutkan rahim dan jika ada longgar sana sini ia akan ketatkan semula.

 

Omega Guard

  • Omega Guard membantu untuk kuruskan badan. Badan pasti akan kembang banyak lemak sana sini, jadi Omega dapat membakar lemak-lemak pada badan.
  • Omega Guard ini daripada minyak ikan laut yang kaya dengan EPA, DHA dan AA yang baik untuk perkembangan dan pertumbuhan otak bayi. Bayi akan dapat nutrisi ini melalui susu ibu.

 

ESP Soy Protein Isolate Powder

  • ESP ini selain dapat bantu pudarkan stretchmark pada perut, ia juga bantu untuk berikan tenaga yang berpanjangan semasa berpantang. Tak adalah ibu-ibu akan nampak pucat lesu tak bertenaga.
  • Ia juga bantu banyakkan susu badan untuk bayi.
  • Selain tu kalau nak buat stok susu banyak pun ESP ini membantu. Sesuai sekali untuk ibu-ibu yang bakal bekerja dan nak buat stok susu penuh satu peti ais.

 

Pada ibu-ibu di luar sana yang dah pernah amalkan set bersalin Shaklee ini akan dapat bezakannya antara ambil atau tidak. Sama macam saya berpantang anak kedua dan pertama sangat berbeza. Berpantang anak kedua lebih mudah dan tak bermasalah berbanding yang no satu.

Ini adalah ibu-ibu yang gembira amalkan set bersalin Shaklee.. :)

 

Pengalaman Ibu 1:

atasi sembelit semasa berpantang _4

 

Pengalaman Ibu ke-2:

atasi sembelit semasa berpantang _1

 

Pengalaman Ibu ke-3:

atasi sembelit semasa berpantang _2

 

Pengalaman Ibu ke-4:

atasi sembelit semasa berpantang _5

 

Pengalaman Ibu ke-5:

atasi sembelit semasa berpantang _6

 

 

Berapa Harga Set Berpantang Shaklee?

Bermula bulan May – October 2015 Shaklee ada buat tawaran hebat untuk Set Berpantang Shaklee. Harga biasa bagi set berpantang Shaklee ialah RM616.

Tetapi sebab tawaran hebat ini Shaklee hanya berikan Harga serendah RM470.32 sahaja.

 

  1. Vita-Lea Iron Formula – 120 biji – RM94.08
  2. Sustained Release Vita-C Plus – 180 biji – RM98.05
  3. OsteMatrix – 120 biji – RM64.66
  4. Alfalfa Complex (S) – 330 biji – RM56.98
  5. Omega Guard – 90 biji – RM144.16
  6. ESP Soy Protein Isolate Powder – 850 g – RM159

 

Jika anda berdaftar sebagai ahli pula, kelebihannya:

  • Anda akan dapat harga lebih murah lagi dari RM616 kepada RM470.32 itu sudah tentu
  • Anda akan dapat 1 botol lagi Vita-Lea Iron Formula berharga RM94.08 secara PERCUMA
  • Anda akan dapat BONUS pada bulan depannya dengan hanya membeli Set Berpantang Shaklee. Tak masuk akal kan? Tapi itu lah yang Shaklee nak beri.
  • Anda juga berpeluang menjana income hingga 5 ke 6 angka. Tak rugi memang tak rugi!

 

Saya dah kongsikan bagaimana saya dan ibu-ibu lain yang di luar sana berjaya berpantang tanpa bermasalah. Tak ada lagi sembelit ketika berpantang, tak ada masalah bentan seram sejuk tak tentu pasal, tak ada masalah anak jaundice, tak ada masalah jahitan luka lambat kering dan banyak lagi.

Ibu-ibu mesti tak nak semua tu berlaku kan? Jadi beri peluang pada diri anda untuk mencuba sesuatu yang akan buat anda seronok apabila berpantang. Seronok tengok susu badan kita banyakkan. Seronok tak menangis sembelit lagi.. :)

Sebab kita nak pakai badan ni lama nak maintain seperti sebelum hamil hanya untuk suami, betul kan? Jadi jika anda tak nak sembelit, tak nak tengok jahitan lambat kering, dah tiba masanya anda hubungi saya Ayu Rahayu 013 205 0607 (WhatsApp) dan saya akan bimbing anda cara makan yang tepat untuk kekal sihat dan cergas.

 

 

 

Daftar Ahli

 

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

Shaklee ID : 915071

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge