7 Risiko Jika Wanita Hamil Berumur 35 Tahun Keatas

 

Wanita mengandung yang berusia 35 tahun ke atas adalah tergolong dalam ibu hamil yang tinggi risikonya. Ini disebabkan oleh banyak faktor atau punca. Oleh itu, ibu yang hamil dan suami perlu ada persiapan atau dipanggil master plan untuk plan berapa anak perlu lahir dalam beberapa tahun.

Zaman moden ni, tak dinafikan ramai wanita yang kawin lambat atau kawin waktu usia 3o tahun keatas dengan pelbagai sebab dan alasan. Dalam erti kata lain sebenarnya belum ada jodoh.. :)

 

risiko jika ibu hamil berusia lebih 35 tahun

 

Continue reading

9 Tips Ibu Hamil Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa Tanpa Rasa Letih

Sedar atau tak sedar sekarang dah bulan Syaaban, lagi beberapa hari lagi nak masuk bulan Ramadhan. Bulan yang dinanti-nantikan oleh semua muslimin dan muslimat.

Khas untuk ibu hamil yang bakal berpuasa, sudahkah anda bersedia? Terutama sekali ibu hamil berpuasa buat kali pertama.. :)

 

Tips Ibu Hamil Kekal Bertenaga

Continue reading

10 Kepentingan Asid Folik Untuk Ibu Hamil Elak Anak Cacat

Assalamualaikum

 

Asid Folik adalah satu vitamin yang sangat penting untuk pembentukan tulang dan saraf bayi. Biasanya ibu yang mengandung disarankan untuk mengambil asid folik 3-6 bulan sebelum hamil atau lebih baik diambil 1 tahun sebelum hamil.

Tetapi ada juga ibu yang mengandung ini mengalami kehamilan yang tidak dirancang, orang melayu biasa sebut bunting pelamin. Jadi ibu yang mengandung bunting pelamin ini tidak sempat untuk mengambil vitamin asid folik 3-6 bulan sebelum mengandung.

 

Asid Folik Penting Utk Ibu Hamil

Asid Folik Penting Untuk Ibu Hamil

Continue reading

Cara Atasi Kaki Kejang Ketika Hamil Dengan Mudah Dan Berkesan

 

Nutrisi set kehamilan lengkap adalah sangat penting bagi setiap ibu hamil. Kerana nutrisi yang lengkap dapat memberi tahap kesihatan optimum kepada ibu dan terutama sekali untuk tumbesaran bayi dalam kandungan.

Mungkin anda sedang mencari-cari vitamin atau suplemen set kehamilan yang terbaik untuk diri anda sewaktu kehamilan untuk atasi kejang kaki, atasi HB rendah atau sebagainya. Setiap orang berlainan ragamnya termasuk lah saya.

Anda morning sickness sama seperti saya? Ahh!! Saya memang tak boleh nak telan pil obimin. Minum susu pun sama tak boleh nak minum, tapi ibu kene sihat dan bayi dalam kandungan pun mesti kene sihat juga.

Ibu-ibu diluar sana mesti tercari-cari set kehamilan vitamin atau suplemen mana yang sesuai kan? Jadi, set kehamilan lengkap nutrisi yang akan saya kongsikan ini adalah set kehamilan yang dijamin semulajadi, selamat dan berkesan. Alhamdulillah, hingga kini saya masih mengamalkan set kehamilan ini.. :)

Cara atasi kaki kejang ketika hamil

 

 

Continue reading

Rahsia Atasi Masalah HB Rendah Dan Kaki Kejang Semasa Hamil

Assalamualaikum..

 

Masih teringat waktu Ayu mengandungkan Muhammad Huzaifah anak pertama. Pada mulanya, Ayu seperti ibu-ibu lain yang hanya ambil ubat atas nasihat doktor seperti asid folic, obimin dan lain-lain. Ambil konsisten sampailah kandungan 7 bulan kerap pula kaki kejang walaupun dah pakai stokin dan makan ubat kalsium dari doktor tapi masih kaki kejang lagi. Tapi syukur Alhamdulillah, ada suami yang rajin nak urutkan kaki.

Kaki kejang semasa hamil memang rasa tak selesa atau azab sangat bagi setiap ibu mengandung terutama sekali waktu tidur tengah malam. Itu semua kisah lama waktu tak kenal lagi suplemen hebat..hehe

 

HB rendah dan kaki kejang semasa hamil tiada lagi

HB rendah dan kaki kejang semasa hamil tiada lagi

Continue reading

Tips Dan Cara Atasi Anemia Semasa Hamil Dengan Berkesan

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca semua.. :)

Hari ini sekali ingin dikongsikan kepada anda semua satu topik yang sangat best. Iaitu topik berkait rapat dengan ibu-ibu yang hamil, iaitu topik tentang cara atasi ANEMIA semasa hamil.

Macam-macam komplikasi boleh terjadi masa hamil, salah satunya ialah anemia.

Anemia ini terjadi apabila kandungan hemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita rendah. Sel darah merah ini sangat penting tau.. sebab dia lah yang membawa masuk oksigen ke setiap sel-sel tisu dalam badan kita.

 

cara atasi anemia - perbezaan sel darah

cara atasi anemia – perbezaan sel darah

 

Cara Atasi Anemia Macam Mana?

Cara atasi anemia atau cara nak tambah sel-sel darah merah ialah dengan zat besi.. Continue reading