Testimoni Ini Untuk Anda Yang Ingin Hamil – GLA Complex

Assalamualaikum wbt

 

Baru-baru ini pengguna Shaklee digemparkan dengan cerita seorang cikgu mengalami “Bengkak Rahim” selepas mengambil salah satu product Shaklee iaitu GLA Complex selama 2 bulan. Adalah sesuatu yang amat mengejutkan kepada semua pengguna Shaklee yang sudah bertahun lama mengamalkannya. Kalau tak silap saya ada yang sudah ambil 10 tahun lamanya.

 

Rahim Bengkak, Cyst Dan Fibroid

Atasi Cyst Dan Fibroid Dengan GLA Complex

 

GLA Complex mampu mengawal hormon jadi mungkin kalau kita ada cyst ia boleh mengecut atau jadi healing crisis. Cyst juga boleh jadi lebih teruk tetapi GLA penyebab kepada cyst terjadi mungkin tidak betul. Mungkin kita sudah sekian lama ada cyst dalam rahim, kemudian ambil GLA jadi simptom dia akan keluar. Cyst atau Fibroid tidak boleh terjadi dalam masa yang singkat 1 atau 2 bulan, ia makan masa bertahun.

 

Fungsi GLA Complex Secara Basic

  • Kandungan – Borage oil mengandungi GLA (omega 6) yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding GLA dalam EPO biasa-biasa iaitu sebanyak 10%
  • Sudah lama tidak haid, GLA boleh atasinya. Ia akan regular-kan period
  • Boleh menghilangkan jeragat dan jerawat
  • Hilangkan senggugut dan tingkatkan kesuburan wanita
  • Yang nak hamil, GLA memang sangat membantu
  • GLA Complex lebih power dari EPO, kandungan GLA lebih 2 kali ganda
  • Untuk Allergy kulit, psoriasis, eczema
  • Boleh turunkan berat badan
  • Kulit wajah jadi cantik dan lebih sekata – kulit glowing
  • Boleh mengecilkan saiz fibroid
  • Haid akan teratur
  • Hubungan suami isteri lebih erat

 

Anda mungkin juga meminati entry yang berkaitan dengan GLA Complex

 

 

 

Testimoni 1: Senggugut berkurang selepas ambil GLA Complex

Dengan izin seorang pelanggan yang sudi kongsikan kisahnya selepas mengambil GLA Complex. Hasilnya memang memberangsangkan. Beliau ini sudah hampir 10 tahun masih belum dikurniakan cahaya mata. Kita doakan semoga beliau mendapat cahaya mata dengan mengambil GLA. Kerana GLA Complex boleh mengembalikan hormon yang tidak sihat kepada hormon yang sihat dan lebih subur. Dan jangan dilupa..kesihatan En Suami pun perlu dipantau.. :)

 

Testimoni GLA Complex Shaklee

Testimoni GLA Complex Shaklee

 

Pengguna GLA Complex

Inilah tuan punya badan yang ambil GLA Complex – TQ kerana izinkan share gambar

 

 

Testimoni 2: Gembira Hamil Dengan Ambil GLA Complex

Ada yang ingat nak regular-kan haid, sekali tup tup…mengandungi pula, rezeki.. :)

 

Hamil Dengan GLA Complex

Hamil Dengan GLA Complex

 

 

 

 

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh hubungi saya.. :)

Setiap Pembelian Mendapat Konsultasi PERCUMA!

 

Ayu_Rahayu – 013 205 0607 (SMS/WhatsApp)

FB fanpage: Vitamin4u

Email: ayusabrina@gmail.com

 

Doktor, Apa Punca Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid?

 

Kenapa Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid?

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit ‘press conference’. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok. Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari. Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata ‘rahim’.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak? Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai ‘rahim bengkak’.

 

Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid

Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid

 

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

 

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

 

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cysts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

 

Bagaimana Cyst Atau Fibroid Berlaku?

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa cyst atau fibroid berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

 

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

– cyst atau fibroid adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini. Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility. Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan cyst atau fibroid.

 

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah ‘estrogen sintetik’ yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan). Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan. Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

  • phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
  • racun serangga (pesticides)
  • tobacco by products.

 

3. Obesiti.

– Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil ‘Endocanabinoid system’. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan. Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

 

4. Genetik

– Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

 

Apa tanda-tanda cyst atau fibroid?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

 

Antara simptoms-simptoms cyst atau fibroid adalah :

  • haid yang tidak teratur / berpanjangan
  • sakit perut
  • sakit ketika hubungan kelamin
  • perut membuncit
  • pendarahan abnormal

 

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, cyst atau fibroid tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika cyst atau fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

 

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

 

Cadangan diet yang sesuai :

  • Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan cyst atau fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.
  • Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.
  • Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan – fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.
  • Kawal berat badan
  • Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

 

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

 

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan contra.

 

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

 

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

 

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan ‘anti-estrogen’ di mana ia membantu mengecutkan cyst atau fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

 

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 – 90mg soy sehari. Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

 

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami cyst atau fibroid :

  •  Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen – melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.
  • Immune enhancing nutrient – coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc
  • Omega 3 (EPA + DHA) – anti inflammasi.
  • Liver enhanced detox supplements – milk thislte, dandelion dan artichoke.
  • Vitamin B – membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.
  • Grape seed extract – strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi
  • Green tea – powerful antioxidant

 

 

GLA Boleh Ke Untuk Cyst Atau Fibroid?

  • GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
  • GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO.
  • Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

 

 

Hati-hati dalam penggunaan minyak yang kita goreng, kerana ini antara sebab cyst atau fibroid boleh semakin membesar. Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua. Take care of your health. Wanita – Anda Istimewa

 

 

******credit to Dr Malinda******

 

 

Cara Atasi Rahim Bengkak, Cyst Atau Firoid?

Apa pendangan anda selepas membaca ulasan tentang isu rahim bengkak, cyst atau fibroid dari seorang Doktor? Banyak tak input yang kita dapat? Sedikit sebanyak dapat membantu bukan? Jadi, pada anda yang ada masalah tentang rahim ini pertama sekali mesti dapatkan nasihat doktor. Kemudian jika anda ingin mengamalkan suplemen sebagai makanan tambahan untuk membantu juga boleh.

 

Antara suplement yang dapat membantu mengawal cyst atau fibroid ialah:

 

  • GLA Complex (GLA ini sangat membantu wanita, ia lebih hebat dari EPO dipasaran luar)
  • Omega Guard
  • Energizing Soy Protein
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Vitamin E

 

GLA Complex Atasi Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid

GLA Complex Atasi Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid

 

Nak tahu lebih lanjut tentang GLA Complex Shaklee dan HARGA? Klik sini GLA Complex Shaklee

Jika anda ingin mendapatkan produk ini, anda boleh hubungi saya 013 205 0607.

 

 

 

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh hubungi saya.. :) Konsultasi PERCUMA!

Ayu_Rahayu – 013 205 0607 (SMS/WhatsApp)

FB fanpage: Vitamin4u

Email: ayusabrina@gmail.com

 

 

Atasi Fibroid Dan Cyst Dengan GLA Complex Shaklee

Atasi Fibroid Dan Cyst Dengan GLA Complex Shaklee

Assalamualaikum saya ucapkan kepada semua pembaca Vitamin4uall.com yang dikasihi kerana sudi memberi ruang kepada anda untuk menimba serba sedikit tentang fibroid dan cyst. Bila bercerita pasal fibroid dan cyst takut juga kan?Tengok gambar di FB Dr. Hamid Arshad dah biasa dah. Dan bukan kes yang jarang-jarang tetapi ia menjadi macam kes hari-hari pulak. Dr. Hamid juga mencadangkan pengambilan suplemen sebagai cara pencegahan.

 

Saranan Dr Hamid Arshad

Saranan Dr Hamid Arshad

 

 

Apakah Punca Fibroid Dan Cyst Boleh Terjadi?

Puncanya ialah apabila berlakunya pertumbuhan luar biasa pada sel didalam rahim kadang-kadang di dalam ovari biasanya disebabkan ketidak seimbangan hormon dalam tubuh wanita. Kerana itulah setiap wanita digalakkan mengamalkan GLA Complex Shaklee atau lebih glamour dengan name EPO yang kaya dengan GLA atau omega-6 dalam diet bagi menangani masalaj ini. Jadi, apa lebihnya GLA Complex dari Shaklee?

 

Kelebihan GLA Complex Shaklee Untuk Fibroid Dan Cyst

GLA Complex Shaklee berasal dari bunga borage flower yang kandungan GLA lebih tinggi dari Evening primerose. Shaklee bukan sahaja menghasilkan GLA semata-mata, malah ia juga menghasilkan gabungan dengan vitamin-E kerana antara kepentingan tubuh wanita ialah antioksidan melawan radikal bebas. Jadi lengkapi diet harian anda untuk hormon teratur, kulit yang cantik dan jauhi penyakit ditakuti wanita ini iaitu cancer, fibroid dan lain-lain.

 

Testimoni Pengidap Fibroid

Disini saya ada sertakan testimoni bagi wanita yang pernah mengidap fibroid suatu ketika dulu. Hasilnya sangat memberangsangkan dan In Shaa Allah produk Shaklee membantu anda-anda yang mengalami masalah yang sama.

Pengguna Shaklee ini mengamalkan ESP, Garlic dan Ostematrix.

Testimoni Fibroid Dan Cyst

Testimoni Fibroid Dan Cyst

 

Testimoni Fibroid Dan Cyst

Testimoni Fibroid Dan Cyst

 

 

Testimoni Pengidap Cyst

Pengguna Shaklee ini mengamalkan GLA Complex Shaklee.

 

Testimoni Fibroid #3

Testimoni Fibroid Dan Cyst #3

 

 

Atasi Fibroid Dan Cyst Dengan Cara Pemakanan Yang Betul

Silap utama kita bila dah ambik satu suplemen kita rasa lebih kurang macam ubat magik la…jadi, 100% bergantung pada itu. Kita sangat-sangatlah lupa yang pemakanan kita sehari-hari itu juga memberi impak yang sangat besar pada diri kita sendiri.  GLA Complex sangat bagus untuk menstabilkan hormon, terutama sekali untuk orang-orang yang ada fibroid dan cyst ni. Jadi, kalau hormones balance, fibroid dan cyst tak membesar. Tetapi…..kita perlu jaga pemakanan juga.

Perlu study apa yang elok dan tak elok kita makan. Sekarang ini bukannya susah nak dapatkan info, google saja. Pesakit cyst ni, contohnya tak boleh makan benda-benda yang ada menaikkan hormones estrogen sebab pesakit fibroid dan cyst ini Estrogen dominance. Tak boleh minum susu atau any dairy products like cheese, etc, tak boleh minum soya, tak boleh makan jagung, wheat, dan banyak lagi. Perlukan products yang gluten free. Jadi, cuba fikir kalau ambil GLA Complex tetapi dalam masa yang sama bedal makan juga benda-benda yang menaikkan hormone estrogen, whats the point??? Sian Gla Complex tu keje keras lawan yang lain-lain tu. Fikir-fikirkan.. :)

Bila amik GLA Complex tetapi tetap hentam fast food + dairy products + soy protein semua sebab dalam mind setting cakap “ooo takpe, aku dah amik GLA Complex”. Shaklee bukan ubat. Shaklee makanan tambahan. Kalau ada doktor bekalkan ubat, jangan tak ambil. Kena ambil ubat doktor juga. Jarakkan masa pengambilan.

 

 

Untuk konsultasi dan pertanyaan, boleh hubungi saya.. :)

Ayu_Rahayu – 013 205 0607 (SMS/WhatsApp)

FB fanpage: Vitamin4u

Email: ayusabrina@gmail.com