7 Risiko Jika Wanita Hamil Berumur 35 Tahun Keatas

 

Wanita mengandung yang berusia 35 tahun ke atas adalah tergolong dalam ibu hamil yang tinggi risikonya. Ini disebabkan oleh banyak faktor atau punca. Oleh itu, ibu yang hamil dan suami perlu ada persiapan atau dipanggil master plan untuk plan berapa anak perlu lahir dalam beberapa tahun.

Zaman moden ni, tak dinafikan ramai wanita yang kawin lambat atau kawin waktu usia 3o tahun keatas dengan pelbagai sebab dan alasan. Dalam erti kata lain sebenarnya belum ada jodoh.. :)

 

risiko jika ibu hamil berusia lebih 35 tahun

 

Continue reading

7 Cara Atasi Loya Ketika Hamil Secara Semulajadi

 

Loya sewaktu awal mengandung trimester pertama adalah perkara biasa bagi ibu-ibu yang mengandung. Jadi hari ini saya nak kongsikan tips-tips cara atasi loya sewaktu hamil.

Sebelum itu, loya adalah salah satu tanda-tanda awal yang kita ini mengandung. Kadang-kadang tak boleh bau orang masak tumis-tumis atau sebagainya, memang akan rasa nak muntah.. :)

cara atasi loya ketika hamil _3

Continue reading

4 Tips Mencegah Dan Mengurangkan Sembelit Ketika Hamil

 

Sembelit adalah masalah biasa ketika hamil. Separuh daripada wanita hamil akan mengalami sembelit ketika hamil.

Salah satu punca sembelit ketika hamil ialah peningkatan dalam hormon progesteron, yang melegakan otot licin di seluruh tubuh, termasuk saluran penghadaman. Ini bermakna bahawa makanan melalui usus dengan lebih perlahan. Dan masalah itu boleh dikompaun akhir kehamilan oleh tekanan rahim yang sedang membesar pada rektum anda.

atasi sembelit ketika hamil _1

 

Continue reading

5 Sebab Tidak Digalakkan Memakai Kasut Tinggi Ketika Hamil

 

Wanita memang akan nampak anggun, jelita dan cantik bila kita berkasut tumit tinggi. Tetapi tidak digalakkan ibu-ibu hamil memakai kasut tinggi ketika hamil. Kenapa tak boleh?

 

Pakai kasut tinggi ketika hamil _8

 

5 SEBAB JIKA MEMAKAI KASUT TINGGI KETIKA HAMIL

Banyak sebab jika memakai kasut tumit tinggi…di antarnya ialah:

Continue reading

5 Tips Atasi Sembelit Dengan Mudah Dan Cepat Ketika Hamil

 

Masalah sembelit di kalangan ibu mengandung adalah perkara biasa dan ramai ibu yang mengandung akan alami dan mengadu tentang masalah sembelit.

Setiap orang mempunyai tahap sembelit yang berbeza. Ada yang kata tak membuang dah beberapa hari sampai perut tak selesa.  Ada juga kata sembelit sebab najis agak keras macam batu sehingga susah nak keluar. Jadi yang mana satu sebenarnya sembelit?

 

Tips Elak Sembelit Semasa Hamil

 

Continue reading

9 Punca Pendarahan Di Awal Kehamilan Mengundang Keguguran

 

Menurut doktor pakar sakit puan, pendarahan di awal kehamilan jangan dipandang remeh kerana ia boleh mengakibatkan keguguran atau sesuatu perkara yang tidak di ingini. Jadi topik ini agak serius juga buat ibu-ibu hamil.

Pendarahan di awal kehamilan biasanya di kategorikan bagi kandungan yang berusia kurang daripada 12 minggu. Pendarahan di awal kehamilan biasanya di kategorikan bagi pendarahan sebelum kandungan berusia 12 minggu kehamilan.

punca pendarahan di awal kehamilan

Continue reading

Kekurangan Air Ketuban Ibu Hamil Menjejaskan Fungsi Paru-paru Bayi

Suka ingin saya kongsikan kepada ibu-ibu hamil tentang kepentingan air ketuban kepada bayi yang dikandung.

Mungkin ibu-ibu hamil diluar sana masih kurang jelas apa kepentingan air ketuban atau apa akibatnya jika kekurangan air ketuban kepada ibu hamil dan bayi.

 

APA ITU AIR KETUBAN?

Untuk permulaan maksud air ketuban ialah air yang mengelilingi kandungan sewaktu berada dalam rahim ibu.

kekurangan air ketuban ibu hamil

 

Continue reading

9 Tips Ibu Hamil Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa Tanpa Rasa Letih

Sedar atau tak sedar sekarang dah bulan Syaaban, lagi beberapa hari lagi nak masuk bulan Ramadhan. Bulan yang dinanti-nantikan oleh semua muslimin dan muslimat.

Khas untuk ibu hamil yang bakal berpuasa, sudahkah anda bersedia? Terutama sekali ibu hamil berpuasa buat kali pertama.. :)

 

Tips Ibu Hamil Kekal Bertenaga

Continue reading

10 Kepentingan Asid Folik Untuk Ibu Hamil Elak Anak Cacat

Assalamualaikum

 

Asid Folik adalah satu vitamin yang sangat penting untuk pembentukan tulang dan saraf bayi. Biasanya ibu yang mengandung disarankan untuk mengambil asid folik 3-6 bulan sebelum hamil atau lebih baik diambil 1 tahun sebelum hamil.

Tetapi ada juga ibu yang mengandung ini mengalami kehamilan yang tidak dirancang, orang melayu biasa sebut bunting pelamin. Jadi ibu yang mengandung bunting pelamin ini tidak sempat untuk mengambil vitamin asid folik 3-6 bulan sebelum mengandung.

 

Asid Folik Penting Utk Ibu Hamil

Asid Folik Penting Untuk Ibu Hamil

Continue reading

Cara Atasi Kaki Kejang Ketika Hamil Dengan Mudah Dan Berkesan

 

Nutrisi set kehamilan lengkap adalah sangat penting bagi setiap ibu hamil. Kerana nutrisi yang lengkap dapat memberi tahap kesihatan optimum kepada ibu dan terutama sekali untuk tumbesaran bayi dalam kandungan.

Mungkin anda sedang mencari-cari vitamin atau suplemen set kehamilan yang terbaik untuk diri anda sewaktu kehamilan untuk atasi kejang kaki, atasi HB rendah atau sebagainya. Setiap orang berlainan ragamnya termasuk lah saya.

Anda morning sickness sama seperti saya? Ahh!! Saya memang tak boleh nak telan pil obimin. Minum susu pun sama tak boleh nak minum, tapi ibu kene sihat dan bayi dalam kandungan pun mesti kene sihat juga.

Ibu-ibu diluar sana mesti tercari-cari set kehamilan vitamin atau suplemen mana yang sesuai kan? Jadi, set kehamilan lengkap nutrisi yang akan saya kongsikan ini adalah set kehamilan yang dijamin semulajadi, selamat dan berkesan. Alhamdulillah, hingga kini saya masih mengamalkan set kehamilan ini.. :)

Cara atasi kaki kejang ketika hamil

 

 

Continue reading