Makanan Penyebab Bentan Dan Perkara Yang Dilarang Semasa Berpantang

 

Bentan adalah istilah yang biasa orang melayu akan panggil dan ia dikaitkan dengan wanita yang baru saja lepas bersalin dalam tempoh 44 hari.

Salah satu simptom atau tanda bentan ialah akan rasa kesejukkan, menggigil kemudian rasa panas macam nak demam. Selain itu akan rasa nak pitam pun ada.

Ia berlaku kerana badan ibu yang baru lepas bersalin belum sembuh sepenuhnya dan dalam masa yang sama si ibu mengambil makanan sejuk atau pun terlanggar sesuatu yang keras juga boleh terjadinya bentan.

makanan penyebab bentan ketika berpantang

Ada beberapa jenis makanan penyebab bentan yang ibu sedang berpantang perlu elakkan. Setiap individu adalah berbeza-beza, ada orang boleh ambil itu ini ada pula yang tak boleh.

 

Jenis Makanan Penyebab Bentan Dan Perkara Yang Dilarang

#1: Elakkan Makanan Yang Bergatal

  • Elakkan ambil seperti kerang, udang, ayam atau sebagainya. Kerana kesannya pada tubuh akan gatal-gatal dan bengkak satu badan.

 

#2: Elakkan Makan Ikan Yang Berbisa

  • Ikan jenis ini ia bersengat dan akibatnya akan terasa dalam perut seperti menyusuk. Contoh ikan seperti ikan pari, ikan sembilang, ikan baung dan keli.

 

#3: Elakkan Mencium Bau

  • Jika mencium bau seperti buah kuini, buah mangga atau jering dan petai kesannya ibu berpantang akan pening kepala yang berpanjangan.

 

#4: Elakkan Minum Ais Atau Makanan Sejuk

  • Seluruh badan akan menggigil menahan kesejukkan jika ibu berpantang makanan sejuk seperti nangka. Ais batu sudah tentu tak boleh. 

 

#5: Elakkan Makanan Berbau

  • Makanan berbau maksudnya makanan seperti buah mangga, kuini, petai, jering dan rebung kerana takut-takut terkena kancing gigi dan boleh jadi akan tumpah darah. 
  • Elakkan juga buat kerja-kerja berat supaya tidak tersadung ibu jari kaki.

 

 

#6: Hindari Dari Melakukan Hubungan Kelamin

  • Ketika dalam pantang elak melakukan hubungan sex, atau tersalah makan semasa dalam pantang, atau terhidu baru racun. Kerana kesannya boleh membawa kepada kematian.

 

#7: Elakkan Dari Terkena Hujan Panas

  • Jika terkena hujan panas ia akan menyebabkan badan sakit bisa-bisa urat.

 

#8: Elak Dari Menarik Dengan Kuat

  • Semasa berpantang jangan menarik sesuatu dengan kuat, kesannya akan kejang saraf.

 

 

Makanan penyebab bentan dan perkara yang dilarang ketika berpantang ini sedikit sebanyak harap dapat membantu ibu-ibu yang sedang berpantang. Mungkin ada beberapa perkara yang perlu diambil berat seperti makan nangka ke atau betik.

Kesannya memang akan menggigil kesejukan dan takut-takut akan membawa maut contoh seperti tersadung ibu jari kaki. Mak-mak kita orang dulu-dulu memang jaga sangat dalam hal-hal berpantang ni, betul tak?

Semasa dalam pantang apa yang anda amalkan untuk maintain tenaga sepanjang hari atau untuk bantu banyakkan susu atau untuk elak dari sembelit semasa berpantang? Ngerikan kalau sembelit semasa pantang ni. Takut jahitan terbuka!

Saya syorkan akan lihat entry ini bagaimana cara untuk elak sembelit semasa berpantang yang menyeksakan.. 🙂

Sebarang pertanyaan anda boleh hubungi saya Ayu_Rahayu 013 205 0607.. 🙂

 

 

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

Shaklee ID : 915071

 

One thought on “Makanan Penyebab Bentan Dan Perkara Yang Dilarang Semasa Berpantang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge