Doktor, Apa Punca Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid?

 

Kenapa Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid?

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit ‘press conference’. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok. Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari. Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata ‘rahim’.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak? Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai ‘rahim bengkak’.

 

Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid

Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid

 

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

 

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

 

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cysts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

 

Bagaimana Cyst Atau Fibroid Berlaku?

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa cyst atau fibroid berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

 

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

– cyst atau fibroid adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini. Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility. Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan cyst atau fibroid.

 

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah ‘estrogen sintetik’ yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan). Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan. Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

 • phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
 • racun serangga (pesticides)
 • tobacco by products.

 

3. Obesiti.

– Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil ‘Endocanabinoid system’. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan. Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

 

4. Genetik

– Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

 

Apa tanda-tanda cyst atau fibroid?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

 

Antara simptoms-simptoms cyst atau fibroid adalah :

 • haid yang tidak teratur / berpanjangan
 • sakit perut
 • sakit ketika hubungan kelamin
 • perut membuncit
 • pendarahan abnormal

 

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, cyst atau fibroid tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika cyst atau fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

 

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

 

Cadangan diet yang sesuai :

 • Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan cyst atau fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.
 • Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.
 • Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan – fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.
 • Kawal berat badan
 • Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

 

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

 

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan contra.

 

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

 

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

 

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan ‘anti-estrogen’ di mana ia membantu mengecutkan cyst atau fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

 

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 – 90mg soy sehari. Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

 

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami cyst atau fibroid :

 •  Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen – melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.
 • Immune enhancing nutrient – coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc
 • Omega 3 (EPA + DHA) – anti inflammasi.
 • Liver enhanced detox supplements – milk thislte, dandelion dan artichoke.
 • Vitamin B – membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.
 • Grape seed extract – strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi
 • Green tea – powerful antioxidant

 

 

GLA Boleh Ke Untuk Cyst Atau Fibroid?

 • GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
 • GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO.
 • Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

 

 

Hati-hati dalam penggunaan minyak yang kita goreng, kerana ini antara sebab cyst atau fibroid boleh semakin membesar. Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua. Take care of your health. Wanita – Anda Istimewa

 

 

******credit to Dr Malinda******

 

 

Cara Atasi Rahim Bengkak, Cyst Atau Firoid?

Apa pendangan anda selepas membaca ulasan tentang isu rahim bengkak, cyst atau fibroid dari seorang Doktor? Banyak tak input yang kita dapat? Sedikit sebanyak dapat membantu bukan? Jadi, pada anda yang ada masalah tentang rahim ini pertama sekali mesti dapatkan nasihat doktor. Kemudian jika anda ingin mengamalkan suplemen sebagai makanan tambahan untuk membantu juga boleh.

 

Antara suplement yang dapat membantu mengawal cyst atau fibroid ialah:

 

 • GLA Complex (GLA ini sangat membantu wanita, ia lebih hebat dari EPO dipasaran luar)
 • Omega Guard
 • Energizing Soy Protein
 • B Complex
 • Vitamin C
 • Vitamin E

 

GLA Complex Atasi Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid

GLA Complex Atasi Rahim Bengkak, Cyst Atau Fibroid

 

Nak tahu lebih lanjut tentang GLA Complex Shaklee dan HARGA? Klik sini GLA Complex Shaklee

Jika anda ingin mendapatkan produk ini, anda boleh hubungi saya 013 205 0607.

 

 

 

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh hubungi saya.. :) Konsultasi PERCUMA!

Ayu_Rahayu – 013 205 0607 (SMS/WhatsApp)

FB fanpage: Vitamin4u

Email: ayusabrina@gmail.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge