9 Tips Mudah Bersalin Normal, Terutamanya Anak Sulung

Setiap ibu mempunyai pengalaman yang berbeza-beza dalam setiap kelahiran. Perasaan gemuruh setiap kali nak melahirkan baby itu dah semestinya, terutama sekali anak sulung.

Sakit ketika melahirkan itu dah semestinya, tapi macam mana cara atau tips untuk mudah bersalin. Tips atau petua mudah bersalin sebenarnya untuk mempercepatkan proses kelahiran dan untuk memendekkan rasa sakit ketika bersalin.

Tips mudah bersalin normal

Ada beberapa tips mudah bersalin secara normal yang saya sendiri juga amalkan suatu ketika dulu, ia memang membantu.. :)

 

Continue reading

6 Jenis Makanan Penyebab Risiko Keguguran

 

Selera makan bagi ibu hamil adalah berbeza-beza. Pada peringkat trimester pertama mungkin ramai ibu hamil yang sedang mabuk muntah-muntah dan kurang selera untuk makan.

Dan trimester ke-2 juga perlu dititik beratkan makanan-makanan yang diambil. Elakkan makanan yang menjadi punca risiko keguguran. Kerana pada peringkat trimester ke-2 risiko untuk keguguran juga boleh berlaku.

makanan penyebab risiko keguguran

 

Jadi disini ingin dikongsikan kepada anda jenis-jenis makanan yang menjadi punca risiko kepada keguguran yang perlu dielakkan.

Continue reading

6 Tips Elak Keguguran Bagi Ibu Hamil

 

Mungkin ibu-ibu yang hamil di luar sana pernah keguguran kan? Setiap ibu memang inginkan yang terbaik untuk diri sendiri dan bayi. Jadi ada beberapa tips yang akan bantu anda untuk elak keguguran ingin dikongsikan.

Antara punca kepada keguguran ialah gaya hidup yang tidak sihat, kurang ambil protein, kurangnya aktiviti berjalan.

Doktor ada maklum punca keguguran juga adalah dari segi faktor pemakanan, iaitu makanan yang mengandungi prostaglandin yang tinggi.

tips elak keguguran semasa hamil

 

Continue reading

7 Risiko Jika Wanita Hamil Berumur 35 Tahun Keatas

 

Wanita mengandung yang berusia 35 tahun ke atas adalah tergolong dalam ibu hamil yang tinggi risikonya. Ini disebabkan oleh banyak faktor atau punca. Oleh itu, ibu yang hamil dan suami perlu ada persiapan atau dipanggil master plan untuk plan berapa anak perlu lahir dalam beberapa tahun.

Zaman moden ni, tak dinafikan ramai wanita yang kawin lambat atau kawin waktu usia 3o tahun keatas dengan pelbagai sebab dan alasan. Dalam erti kata lain sebenarnya belum ada jodoh.. :)

 

risiko jika ibu hamil berusia lebih 35 tahun

 

Continue reading

7 Cara Atasi Loya Ketika Hamil Secara Semulajadi

 

Loya sewaktu awal mengandung trimester pertama adalah perkara biasa bagi ibu-ibu yang mengandung. Jadi hari ini saya nak kongsikan tips-tips cara atasi loya sewaktu hamil.

Sebelum itu, loya adalah salah satu tanda-tanda awal yang kita ini mengandung. Kadang-kadang tak boleh bau orang masak tumis-tumis atau sebagainya, memang akan rasa nak muntah.. :)

cara atasi loya ketika hamil _3

Continue reading

4 Tips Mencegah Dan Mengurangkan Sembelit Ketika Hamil

 

Sembelit adalah masalah biasa ketika hamil. Separuh daripada wanita hamil akan mengalami sembelit ketika hamil.

Salah satu punca sembelit ketika hamil ialah peningkatan dalam hormon progesteron, yang melegakan otot licin di seluruh tubuh, termasuk saluran penghadaman. Ini bermakna bahawa makanan melalui usus dengan lebih perlahan. Dan masalah itu boleh dikompaun akhir kehamilan oleh tekanan rahim yang sedang membesar pada rektum anda.

atasi sembelit ketika hamil _1

 

Continue reading

5 Sebab Tidak Digalakkan Memakai Kasut Tinggi Ketika Hamil

 

Wanita memang akan nampak anggun, jelita dan cantik bila kita berkasut tumit tinggi. Tetapi tidak digalakkan ibu-ibu hamil memakai kasut tinggi ketika hamil. Kenapa tak boleh?

 

Pakai kasut tinggi ketika hamil _8

 

5 SEBAB JIKA MEMAKAI KASUT TINGGI KETIKA HAMIL

Banyak sebab jika memakai kasut tumit tinggi…di antarnya ialah:

Continue reading

5 Tips Atasi Sembelit Dengan Mudah Dan Cepat Ketika Hamil

 

Masalah sembelit di kalangan ibu mengandung adalah perkara biasa dan ramai ibu yang mengandung akan alami dan mengadu tentang masalah sembelit.

Setiap orang mempunyai tahap sembelit yang berbeza. Ada yang kata tak membuang dah beberapa hari sampai perut tak selesa.  Ada juga kata sembelit sebab najis agak keras macam batu sehingga susah nak keluar. Jadi yang mana satu sebenarnya sembelit?

 

Tips Elak Sembelit Semasa Hamil

 

Continue reading

9 Punca Pendarahan Di Awal Kehamilan Mengundang Keguguran

 

Menurut doktor pakar sakit puan, pendarahan di awal kehamilan jangan dipandang remeh kerana ia boleh mengakibatkan keguguran atau sesuatu perkara yang tidak di ingini. Jadi topik ini agak serius juga buat ibu-ibu hamil.

Pendarahan di awal kehamilan biasanya di kategorikan bagi kandungan yang berusia kurang daripada 12 minggu. Pendarahan di awal kehamilan biasanya di kategorikan bagi pendarahan sebelum kandungan berusia 12 minggu kehamilan.

punca pendarahan di awal kehamilan

Continue reading

Kekurangan Air Ketuban Ibu Hamil Menjejaskan Fungsi Paru-paru Bayi

Suka ingin saya kongsikan kepada ibu-ibu hamil tentang kepentingan air ketuban kepada bayi yang dikandung.

Mungkin ibu-ibu hamil diluar sana masih kurang jelas apa kepentingan air ketuban atau apa akibatnya jika kekurangan air ketuban kepada ibu hamil dan bayi.

 

APA ITU AIR KETUBAN?

Untuk permulaan maksud air ketuban ialah air yang mengelilingi kandungan sewaktu berada dalam rahim ibu.

kekurangan air ketuban ibu hamil

 

Continue reading