10 Tips Makanan Pejal Pertama Bayi Yang Ibu Mesti Tahu

 

Makanan pejal pertama bayi adalah disyorkan apabila susu ibu atau susu formula tidak cukup untuk memuaskan kelaparan kanak-kanak. Tetapi susu ibu mesti diberi sebagai sumber utama pemakanan sehingga bayi berusia 12 bulan.

Pertumbuhan bayi pada tahun pertama adalah sangat penting dan pesat, jadi badan bayi memerlukan jumlah maksimum nutrien untuk membantu proses tumbesarannya.

 

tips makanan pejal pertama bayi _4

 

Continue reading

Makanan Pejal Pertama Bayi Punca Alami Pecah Usus

Assalamualaikum

 

Hari ini ingin saya kongsikan cerita kepada ibu-ibu diluar sana tentang makanan pejal pertama bayi kita. Makanan pejal pertama bayi yang dimaksudkan adalah selain daripada susu yang kita beri kepada bayi yang baru lahir sampai umur bayi 5 atau 6 bulan.

Memang hanya digalakkan beri susu ibu sahaja sehingga 5 atau 6 bulan dan makanan pejal hanya diberi selepas bayi 5 atau 6 bulan keatas.

 

apakah waktu elok untuk diberi kepada bayi? ada kes dimana makanan pejal diberi terlampau awal, ada ibu-ibu beri seawal sebulan atau dua bulan kepada bayi. memang ada sebabnya kenapa makanan pejal ini dikhaskan untuk diberi kepada bayi 6 bulan keatas.

 

Jika bayi diberi makan sebelum usia enam bulan

  • akan mengakibatkan masalah dalaman seperti masalah perkembangan bayi
  • akan mengganggu sistem penghadaman bayi
  • bayi tidak boleh menerima dan menghadam makanan pejal dalam usia 2 atau 3 bulan – serius bayi memang tak boleh terima makanan pejal
  • makanan pejal seawal 2 atau 3 bulan kemungkinan akan menyebabkan bayi mengalami komplikasi seperti pecah usus atau sebagainya
  • jika diberi makanan pejal kepada bayi sebelum waktu yang boleh inilah risiko yang bayi akan hadapi
  • jadi waktu yang sesuai beri anak-anak makanan pejal adalah sewaktu anak 5 atau 6 bulan
  • apakah makanan yang paling sesuai untuk anak adalah seperti bijiran, cereal atau pun makan yang mudah dihadam
  • apabila bayi sudah boleh menerima atau sebati dengan makanan pejal seperti bijiran, cereal atau makanan yang mudah hadam, jadi ibu-ibu mungkin boleh tingkatkan makanan dengan memberi bubur
  • masalah pemakanan kepada kanak-kanak adalah very common. masalah tidak akan nampak ketika bayi tetapi

 

 

 

 

 

 

 

8 Jenis Makanan Yang Tidak Sihat Untuk Anak, Elakkan!

 

Di waktu anak nak membesar mereka kerap kali terkena jangkitan selesema, batuk dan demam. Pernah kita sebagai ibubapa atau sesiapa pun memberi makanan yang tidak sihat untuk anak kita?

Punca kesihatan anak-anak terjejas salah satu faktornya adalah dari segi pemakanan. Tapi kita ni lemah bila anak merengek nak itu nak ini, kita sebagai ibu bapa turutkan saja kehendak anak-anak kan?

Jadi, suka saya nak kongsikan kepada anda di luar sana tentang beberapa jenis makanan yang tidak sihat diberi kepada anak.. :)

8 jenis makanan yang tidak sihat untuk anak _1

Continue reading

Tambah Selera Makan Anak Sampai Minta Lagi Nasi!

Assalamualaikum wbt

Mungkin ramai ibu-ibu yang masih pening kepala dengan kerenah anak yang tak mahu makan apa pun. Untung anak kita nak minum susu, kalau susu pun tak mahu lagi parah dibuatnya.

Oleh itu ramai ibu-ibu bersusah payah berusaha mencari pelbagai alternatif untuk si anak, janji dapat tambah selera makan si anak dah cukup.

tambah selera makan

Geram! Nak bagi makan sampai kene paksa

Continue reading

Kenapa Anak Selalu Demam? Apa Puncanya?

Assalamualaikum wbt

Bila anak selalu demam, pasti ibu akan berasa resah dan tertanya-tanya “Kenapa anak saya selalu demam?”. Malah anak yang diberi minum susu ibu sepenuhnya juga sering demam.

anak selalu demam

Anak selalu demam


Hingga timbul desas-desus bahawa ‘susu ibu pun tak melindungi anak dari sakit’. Apakah penyebab anak selalu demam? Benarkah susu ibu pun tidak dapat melindungi anak dari demam dan sakit?
Continue reading

Cara Mengatasi Asma Atau Semput Dengan Mudah

Assalamualaikum wbt

Mencegah adalah cara yang paling terbaik untuk mengawal atau untuk atasi asma. Walaupun dengan makan ubat juga adalah penting tetapi mencegah itu harus diberi perhatian juga. Haaa, alat penyedut (inhaler)? Selepas anda membaca tips-tips ini pasti anda tidak akan bergantung harap pada inhaler lagi.. :)

Mengatasi Asma Atau Semput

Adakah asma ini penyakit keturunan?

Punca Penyakit Asma Atau Semput

Bagaimana asma terjadi ialah kerana berlakunya keradangan  di dalam saluran pernafasan bronkus dan menjadikan saluran pernafasan membengkak dan sempit. Selain itu asma juga berpunca daripada faktor lain seperti; Continue reading

Tips Mudah Penjagaan Anak Sihat Dan Cergas

Assalamualaikum wbt

 

Syukur Alhamdulillah, hari ini saya berkesempatan datang ke Health Talk Shaklee di Bandar Sunway. Apa yang saya pelajari hari ini ialah tips atau cara bagaimana menjadikan anak sihat dan cergas. Saya percaya semua ibubapa akan cuba sedaya upaya untuk memberikan kesihatan yang terbaik untuk anak-anak.

 

Anak Sihat Dan Cergas

Anak Sihat Dan Cergas Adalah Pilihan IbuBapa

 

Setiap hari ibubapalah yang bertanggungjawab memastikan anak-anak supaya tumbesaran dan perkembangan anak berada ditahap yang optimum dari segi fizikal, mental, emosi, aspek sosial dan intelek. Jangan biarkan anak-anak menghidap penyakit kronik, peliharalah mereka. Sangat penting kawalan penjagaan anak-anak diawal perkembangannya supaya anak sihat dan cergas sejak dari kecil hingga dewasa. Continue reading

Meal Shakes Atasi Anak Kerap Demam

Assalamualaikum wbt

 

[PERHATIAN] Adakah anda mengambil berat tentang kesihatan anak kecil anda? Jika ya, teruskan baca…

 

  • 1/4 daripada kanak-kanak yang menghidap penyakit serius, dan kebanyakkan penyakit serius berlaku kerana kurangnya daya tahan dalam badan si anak. Secara purata selama 8 hari dalam setahun kanak-kanak tidak ke sekolah kerana masalah kesihatan.
  • Pemakanan tambahan membantu kanak-kanak dalam proses ketahanan badan.
  • Pencuci rumah yang kita pakai mengandungi kandungan toksin yang tinggi dan ia antara penyebab kanak-kanak menghidap penyakit asma dan antara sebab daya ketahanan badan kanak-kanak berkurangan.

 

Pelihara Kesihatan Anak Dengan Meal Shakes

Pelihara Kesihatan Anak Dengan Meal Shakes

 

 

Eksperimen Saya – Meal Shakes Atasi Anak Kerap Demam

Cerita Saya:

Saya ingin kongsikan bagaimana anak saya dulu kerap demam dan sekarang jarang-jarang demam. Anak pertama saya sejak lahir dia hanya menyusu badan tak sampai 4 bulan pun. Saya akui itu kelemahan saya tiada ilmu dalam hal penyusuan untuk si anak. Belum anak saya cecah 1 tahun anak saya sudah  mula demam panas. Seriously, saya memang tak nak bagi anak saya ambil ubat demam doktor. Tapi saya tiada cara lain nak hilangkan demam anak saya yang kerap demam (kadang cecah 1 minggu lamanya demam) terpaksalah juga bagi.

Apabila saya mula kenal dengan Shaklee, saya baru tahu Shaklee juga ada suplemen untuk kanak-kanak. Sejak itu saya mula bagi anak saya ambil Meal Shakes. 1 sudu kecil Meal Shakes (Meal Shakes berbentuk serbuk) saya campurkan dalam setiap kali bancuhan susu. Untuk bulan pertama dan kedua kurang nampak hasilnya. Tetapi selepas beberapa bulan kemudian, anak saya kurang lagi demam. Saya bersyukur dengan usaha kecil saya ini anak saya jarang sekali demam sekarang ini.

 

Ada juga entry saya yang berkaitan kesihatan anak-anak. Antaranya ialah:

Bolehkah Anak Kecil Ambil Ubat Batuk Dan Selsema?

Set Kanak-Kanak Shaklee Untuk Sihat Dan Bijak

 

*******

Secara Ringkasnya Tentang  Meal Shakes

  • Ia diperbuat daripada bahan semulajadi – buah-buah, sayur-sayuran, kacang soya dan lain-lain
  • Nutrisi lengkap – mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu
  • Membekal nutrisi kepada sel tubuh – kaya dengan protin
  • Membantu untuk tumbesaran – mengandungi asid folic, kaya dengan kalsium dan magnesium untuk tulang
  • AntiOksida – agen antioksida bertindak melawan jangkitan
  • Kaya dengan serat larut untuk bantu sistem pembuangan
  • Lazat rasanya untuk dinikmati semua golongan, tiada mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan
  • Ia dihasilkan untuk semua golongan – bayi, pelajar, kanak-kanak membesar, atlet, ibu hamil dan lain-lain

 

 

kelebihan mealshakes

Meal Shakes Dan Kelebihannya

 

 

Jika anda berminat untuk dapatkan produk ini disertakan sekali dengan Konsultasi PERCUMA, anda boleh hubungi saya seperti nombor yang tertera dibawah.

 

 

 

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh hubungi saya.. :) Konsultasi PERCUMA!

Ayu_Rahayu – 013 205 0607 (SMS/WhatsApp)

FB fanpage: Vitamin4u

Email: ayusabrina@gmail.com

 

 

Bolehkah Anak Kecil Ambil Ubat Batuk Dan Selsema?

 

Bolehkah Anak Kecil Ambil Ubat Batuk Dan Selsema?

Bagi kanak-kanak di bawah umur 2 tahun ke bawah adalah tidak digalakkan untuk diberi ubat batuk dan selsema. Untuk membantu mengeluarkan kahak daripada saluran pernafasan, tindakbalas batuk adalah salah satu caranya. Batuk dan selsema yang ringan kebiasaannya akan sembuh sendiri tanpa rawatan dalam purata tempoh 10 hari. Walau bagaimanapun rawatan dan nasihat doktor juga diperlukan.

ubat batuk dan selsema

Ubat batuk dan selsema

 

 

Rawatan Semula Jadi Yang Disyorkan Untuk Batuk Dan Selsema (2 tahun ke bawah)

  • Titiskan hidung anak anda dengan air garam (nasal saline drops) dan sedut hingus dari hidung (mucus extractor) yang mudah didapati di kedai farmasi. Air garam Nasal saline drops tidak mengandungi bahan ubat dan ia mampu mengurangkan gejala hidung tersumbat. Hanya titiskan mengikuti keperluan sahaja, biasa sebelum penyusuan.
  • Teh limau madu yang suam boleh menyembuhkan batuk dan selsema kerana madu boleh mengurangkan batuk dan dipercayai boleh membunuh kuman. Walau bagaimanapun, teh limau madu ini tidak boleh diambil oleh bayi yang berumur kurang daripada setahun  kerana dikhuatiri mungkin mengandungi spora botulinum (jangkitan ini boleh menyebabkan gangguan sistem saraf yang serius). Jangkitan ini tidak bahaya kepada kanak-kanak yang lebih besar serta orang dewasa kerana mempunyai sistem pertahanan yang kuat.
  • Pengambilan cecair yang lebih contohnya seperti susu ibu, air suam, atau sup ayam mampu mengurangkan batuk dan selsema. Tetapi jangan diberikan minuman berkarbonat sebab ianya boleh menyebabkan sakit atau gatal tekak.
  • Rehat yang secukupnya sudah semestinya. Walaubagaimana pun, ubat masih boleh diberi mengikut sukatan dan kekerapan yang disyorkan oleh doctor anda.

 

batuk dan selsema

Batuk dan selsema

 

 

Kanak-kanak Sihat Dan Ceria Dengan Cara Cepat Dan Mudah

Sudah semestinya ibu-ibu di luar sana masih lagi tercari-cari apakah cara lain lagi yang paling cepat dan mudah untuk mengelak atau mencegah anak-anak dari jangkitan demam, batuk dan selsema. Sekiranya anda tercari-cari suplemen (makanan tambahan) semula jadi yang boleh memberi kesihatan yang baik dan boleh mencegah anak anda, anda boleh mencuba Set Kanak-kanak Shaklee.

Shaklee ada menyediakan set khas untuk kanak-kanak juga, tetapi untuk makluman set ini hanya untuk kanak-kanak yang berusia 1 tahun keatas sahaja. Set ini terdiri daripada Meal Shake dan Omega Guard. Ini adalah diantara set yang diminati oleh ibu-ibu di luar sana kerana ia memberi kesan yang positif.

 

Meal Shakes

  • Mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan
  • Kaya dengan sumber kalsium dan protein
  • Amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat
  • Pilihan protein soya terbaik anda

Omega Guard

  • Penting bagi perkembangan dan fungsi otak
  • Meningkatkan sistem imunisasi
  • Menapis segala virus dan bakteria dalam badan
  • Kanak-kanak yang mengambil Omega(minyak ikan) sejak kecil dapat mengurangkan jangkitan pernafasan

Chewable Vita-C

  • Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi dalam badan
  • Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi dan juga keseluruhan dalam badan
  • Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging

 

set kanak-kanak

Set Kanak-kanak Shaklee

 

 

Cara Untuk Order Set Kanak-kanak Shaklee

Harga set ini hanya semurah RM287.25 dan ia mampu bertahan sehingga 3 bulan.

Ibu-ibu boleh mencegah batuk dan selsema anak-anak dengan cara paling selamat, mudah dan cepat. Untuk dapatkan Set Kanak-kanak Shaklee, anda boleh hubungi saya seperti nombor tertera dibawah.

 

 

 

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh hubungi saya.. :)

Ayu_Rahayu – 013 205 0607 (SMS/WhatsApp)

FB fanpage: Vitamin4u

Email: ayusabrina@gmail.com

 

 

Set Kanak-Kanak Shaklee Untuk Sihat Dan Bijak

 

Ingin Melihat Anak-anak Sihat, Ceria Dan Bijak

Semua ibu dan bapa ingin melihat anak-anak membesar dengan sihat dan bijak bukan? Dengan mengambil Set Kanak-Kanak Shaklee ini, apa yang anda inginkan akan menjadi kenyataan iaitu sihat, kuat dan bijak. Bukan itu sahaja, anak anda juga akan jarang sakit, selera makan bertambah dan tidak sembelit. Malah tumpuan anak pada pelajaran semakin tajam. Maksudnya kalau ajar anak apa-apa pasti akan cepat ingat. Disini Set Kanak-kanak Shaklee adalah Shaklee Mealshakes dan juga Shaklee Omega Guard.

 

Set Kanak-kanak Shaklee ialah:

  • Mealshakes
  • Omega Guard

set kanak-kanak shaklee

set kanak-kanak shaklee, anak-anak sihat dan bijak :)

 

 

SHAKLEE MEALSHAKES menjadi pilihan ibu bapa, kerana ia:

  • Membantu pembesaran dan pembinaan tulang, kuku, otak si anak
  • Memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Mengurangkan ekzema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Jika anak yang kerap demam selalunya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa

SHAKLEE OMEGA GUARD menjadi pilihan ibu bapa, kerana ia:

  • Mengatasi masalah asma, batuk dan selsema
  • Meningkatkan daya tumpuan dalam pembelajaran
  • Penting bagi perkembangan dan fungsi otak
  • Sistem imunisasi
  • Menapis segala virus dan bacteria daripada badan
  • Kanak-kanak yang mengambil Omega-3 sejak kecil dapat mengurangkan jangkitan pernafasan

Siapa yang perlukan MEALSHAKES dan OMEGA GUARD?

  • Kanak-kanak MUDA SELESEMA, DEMAM, BATUK, ASTHMA
  • Kanak-kanak yang KURANG SELERA MAKAN
  • Kanak-kanak PICKY EATER
  • Kanak-kanak SEMBELIT
  • Kanak-kanak OBESITI
  • Kanak-kanak SENTIASA MENGANTUK DI DALAM KELAS dan KURANG FOKUS

 

Mengapa Mealshakes Shaklee baik untuk si manja anda?

  • mengandungi asid folik, biotin, kalsium dan magnesium untuk bina tulang dan sel-sel dalam proses membesar
  • lengkap dengan 24 jenis vitamin dan mineral
  • kaya dengan serat larut yang membantu menyingkirkan lemak berlebihan daripada kolon dan perut
  • minuman multivitamin perasa vanilla yang lengkap tanpa pewarna dan gula tiruan
  • kaya dengan protein yang membantu menyihatkan sel-sel
  • mengandungi vitamin A, C, E, zink, selenium sebagai anti-oksidan
  • mengandungi lengkap vitamin B-complex, besi, untuk membentuk sel darah merah yang sihat

 

Bagi ibu bapa yang sangat mementingkan kesihatan anak-anak sudah semestinya membuat pilihan terbaik. Tiada yang lebih bahagia selain anugerah kesihatan yang berpanjangan untuk anak-anak tersayang.

Dapatkan segera untuk anak-anak anda :)

 

 

With Love :)
SMS/WhatsApp: 013 205 0607 – Ayusabrina
FB: Rahayu Abd Ghapal
Kedai Shaklee saya: vitamin4u
email: ayusabrina@gmail.com