10 Kepentingan Asid Folik Untuk Ibu Hamil Elak Anak Cacat

Assalamualaikum

 

Asid Folik adalah satu vitamin yang sangat penting untuk pembentukan tulang dan saraf bayi. Biasanya ibu yang mengandung disarankan untuk mengambil asid folik 3-6 bulan sebelum hamil atau lebih baik diambil 1 tahun sebelum hamil.

Tetapi ada juga ibu yang mengandung ini mengalami kehamilan yang tidak dirancang, orang melayu biasa sebut bunting pelamin. Jadi ibu yang mengandung bunting pelamin ini tidak sempat untuk mengambil vitamin asid folik 3-6 bulan sebelum mengandung.

 

Asid Folik Penting Utk Ibu Hamil

Asid Folik Penting Untuk Ibu Hamil

Continue reading

Cara Atasi Kaki Kejang Ketika Hamil Dengan Mudah Dan Berkesan

 

Nutrisi set kehamilan lengkap adalah sangat penting bagi setiap ibu hamil. Kerana nutrisi yang lengkap dapat memberi tahap kesihatan optimum kepada ibu dan terutama sekali untuk tumbesaran bayi dalam kandungan.

Mungkin anda sedang mencari-cari vitamin atau suplemen set kehamilan yang terbaik untuk diri anda sewaktu kehamilan untuk atasi kejang kaki, atasi HB rendah atau sebagainya. Setiap orang berlainan ragamnya termasuk lah saya.

Anda morning sickness sama seperti saya? Ahh!! Saya memang tak boleh nak telan pil obimin. Minum susu pun sama tak boleh nak minum, tapi ibu kene sihat dan bayi dalam kandungan pun mesti kene sihat juga.

Ibu-ibu diluar sana mesti tercari-cari set kehamilan vitamin atau suplemen mana yang sesuai kan? Jadi, set kehamilan lengkap nutrisi yang akan saya kongsikan ini adalah set kehamilan yang dijamin semulajadi, selamat dan berkesan. Alhamdulillah, hingga kini saya masih mengamalkan set kehamilan ini.. :)

Cara atasi kaki kejang ketika hamil

 

 

Continue reading

Rahsia Atasi Masalah HB Rendah Dan Kaki Kejang Semasa Hamil

Assalamualaikum..

 

Masih teringat waktu Ayu mengandungkan Muhammad Huzaifah anak pertama. Pada mulanya, Ayu seperti ibu-ibu lain yang hanya ambil ubat atas nasihat doktor seperti asid folic, obimin dan lain-lain. Ambil konsisten sampailah kandungan 7 bulan kerap pula kaki kejang walaupun dah pakai stokin dan makan ubat kalsium dari doktor tapi masih kaki kejang lagi. Tapi syukur Alhamdulillah, ada suami yang rajin nak urutkan kaki.

Kaki kejang semasa hamil memang rasa tak selesa atau azab sangat bagi setiap ibu mengandung terutama sekali waktu tidur tengah malam. Itu semua kisah lama waktu tak kenal lagi suplemen hebat..hehe

 

HB rendah dan kaki kejang semasa hamil tiada lagi

HB rendah dan kaki kejang semasa hamil tiada lagi

Continue reading

Tips Dan Cara Atasi Anemia Semasa Hamil Dengan Berkesan

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca semua.. :)

Hari ini sekali ingin dikongsikan kepada anda semua satu topik yang sangat best. Iaitu topik berkait rapat dengan ibu-ibu yang hamil, iaitu topik tentang cara atasi ANEMIA semasa hamil.

Macam-macam komplikasi boleh terjadi masa hamil, salah satunya ialah anemia.

Anemia ini terjadi apabila kandungan hemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita rendah. Sel darah merah ini sangat penting tau.. sebab dia lah yang membawa masuk oksigen ke setiap sel-sel tisu dalam badan kita.

 

cara atasi anemia - perbezaan sel darah

cara atasi anemia – perbezaan sel darah

 

Cara Atasi Anemia Macam Mana?

Cara atasi anemia atau cara nak tambah sel-sel darah merah ialah dengan zat besi.. Continue reading

Ibu Muda Serik Nak Beranak Lagi Kerana Sembelit Ketika Berpantang? Tip Atasinya

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat anda pembaca artikel gempak ini.. :)

 

Pantang Itu Menyeksakan…Lelaki tahu buat je, ye dak? Ok..gurau aje.

Ada mak-mak serik nak beranak lagi sebab tidak tahan lagi sakit SEMASA deliver. Ada juga orang yang taubat tak nak anak lagi dah sebab tak tahan sakit SELEPAS beranak. Sakit seperti di siat-siat, kan? Hanya orang perempuan sahaja yang tahu. Terutama sekali jika sembelit ketika berpantang, kan?

 

sembelit ketika berpantang amat menyeksakan

sembelit ketika berpantang amat menyeksakan

 

sembelit ketika berpantang

Keadaan dalam tidak normal dan normal

 

Tetapi kita sungguh beruntung hari ini sebab mempunyai seseorang yang sudi berkongsi pengalaman berpantang beliau secara LIVE. Daripada luka sampailah sembelit, fuh! memang sangat mengujakan. Siap ada gaya-gaya giyomi pula tu. Continue reading

Set Hamil Shaklee Setanding Dengan Harganya Dan Testimoni Ibu Hamil

SET HAMIL SHAKLEE

Assalamualaikum semua, entry kali ini akan bercerita tentang Set Hamil Shaklee. Set Hamil Shaklee ini adalah untuk memastikan kesihatan ibu dan juga  bayi dalam kandungan mereka terpelihara dengan selamat. Set Hamil Shaklee ini mengandungi keperluan nutrisi yang cukup sepanjang dalam tempoh mengandung hinggalah saat untuk bersalin. Antara zat yang penting adalah seperti asid folik, zat besi, kalsium, DHA dan juga EPA.

Selain itu, anda juga perlu menjaga amalan rohani dan juga jasmani. Kepada ibu yang hamil anda perlu mengelakkan stress, oleh itu peranan seorang suami sangat penting untuk memberi sokongan kepada si ibu hamil. Dengan cara suami membantu membasuh baju, mengemas rumah, memasak adalah salah satu cara yang dapat meringankan stress isteri.

Sewaktu hamil amalan rohani adalah sangat penting seperti berzikir dan membaca Al-Quran. Seorang wanita yang sedang hamil, atau hendak melahirkan, digalakkan membaca wirid dan doa-doa, yang berupa wirid dan doa harian (bersifat umum) mahupun yang lebih bersifat khusus lagi. Lebih-lebih lagi ketika sedang menjalani proses melahirkan bayi. Sebab, pada ketika itu ia sedang dalam keadaan tertekan, sakit, takut, khuatir, gundah, dan sedang berada dalam kesukaraan. Semoga kelahiran menjadi lebih mudah dan bayi tersebut bakal menjadi seorang anak yang soleh atau solehah.

 

Pengambilan Pemakan Si Ibu Sangat Penting..

Pengambilan Pemakanan Si Ibu Sangat Penting..

 

Hamil Trimester Pertama, Kedua Dan Ketiga

Trimester pertama adalah dari saat anda di sahkan mengandung sehingga kandungan mencecah 12 minggu. Ibu yang hamil sering mengalami mual dan muntah yang ia salah satunya dapat menyebabkan dehidrasi, oleh kerana itu perbanyakkanlah minum air putih atau jus buah. Ada baiknya ibu hamil mengambil makanan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap, ini kerana untuk menghindarkan ibu hamil mengalami mual dan muntah.

Makanan yang anda makan, setiap nutrisinya akan dikongsi bersama dengan janin anda. Vitamin atau suplemen adalah sangat penting selain dapat memberikan tenaga ia turut membekalkan nutrisi yang bagus untuk anda dan kandungan anda. Anda juga perlu berhati-hati dalam melakukan aktiviti bagi mengelakkan risiko keguguran bayi.

Pada ketika ini memang masih tidak kelihatan perubahan fizikal pada perut anda. Antara kesan yang boleh dirasai adalah payudara membesar, Morning Sickness, sering membuang air kecil, cepat penat dan sakit kepala, perut menjadi kejang,beremosi dan juga berat badan anda bertambah. Tetapi ia bergantung kepada setiap individu juga, setiap individu adalah sangat berbeza.

 

Mengapa ibu hamil perlu mengambil Set Hamil Shaklee ini? Berikut adalah diantara kelebihannya dan kebaikkannya:

  • Membekalkan keperluan nutrisi dari awal kehamilan sehingga saat bersalin.
  • Set ini menjimatkan kerana kadar penggunaannya sehingga 4 bulan ke 6 bulan.
  • Suami dan ahli keluarga boleh juga mengambilnya. Vitamin adalah baik untuk semua orang.
  • Mengaktifkan dan mengembangkan sel otak bayi.
  • Memastikan kesihatan janin agar menerima nutrisi yang lengkap.
  • Memberikan tenaga berpanjangan kepada ibu yang mengandung.
  • Mengatasi masalah kejang kaki, sakit pinggang dan sembelit.

Set Kehamilan Shaklee

Ibu dan bayi sama-sama sihat

 

Suplemen Set Hamil Shaklee ini berperanan penting untuk ibu dan bayi kerana:

Didalam Set Hamil Shaklee ini adalah set hamil yang sudah LENGKAP iaitu ia terkandung Vita Lea, B Complex, Vita-C, Ostematrix, Omega Guard dan Energizing Soy Protein(ESP).

 

Set Hamil Shaklee

Set Hamil Shaklee Suplemen Semulajadi & HALAL (Set Lengkap)

  • Vita Lea

Vita Lea Shaklee mengandungi zat besi yang penting  untuk membantu dalam memulihkan semula paras hemoglobin dalam darah khususnya untuk ibu hamil. Fungsi hemoglobin adalah untuk mengangkut oksigen kepada bayi dan kekurangannya boleh menyebabkan terjadinya anemia kepada ibu mengandung. Vita Lea Shaklee ini mempunyai kadar serapan yang bagus untuk kesihatan diri ibu hamil.

  • B Complex

Acid folic terdapat didalam B Complex Shaklee ini. Dengan mengambil acid folic, boleh membuat janin lebih kuat dan sihat. Wanita hamil adalah amat digalakkan untuk mengambilnya sekurang-kurangnya 500 mcg asid folic. Ini kerana ia mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif. Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap. Asid folik yang terdapat dalam B Complex Shaklee ini adalah zat makanan yang lebih mudah diserap. Selain itu, ia juga mudah di telan dan mengandungi kesemua 8 Vitamin B yang diperlukan termasuklah asid folic. Badan kita tidak membina B Complex dan dari situ kita memerlukan makanan yang kaya dengan B Complex.

Wanita yang planning nak hamil atau sudah hamil, haruslah mampu mengatur stress yang dialaminya dengan baik. Stress bermaksud anda ‘meracuni’ janin dengan hormon stress yang boleh memberi pengaruh negatif pada perkembangan struktur otak janin.

  • Vita-C

Vita-C Shaklee adalah vitamin C yang bertindak dalam meningkatkan sistem imunisasi ibu mengandung dan mengurangkan jangkitan terhadap ibu dan juga bayi dalam kandungan. Vita-C Shaklee juga membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah.

  • Ostematrix

Jika ibu hamil kekurangan kalsium dalam badan ia boleh menyebabkan sering mengalami kejang kaki atau cramp. Ini adalah kerana ibu dan bayi berkongsi nutrisi kalsium. Dengan Ostematrix Shaklee ini boleh membekalkan kalsium yang secukupnya kepada kedua-duanya dan bertindak secara efektif semasa proses penyerapan nutrisi tersebut. Ia juga memadatkan tulang supaya tulang menjadi kuat dan sihat untuk bayi dan ibu.

  • ESP (Energizing Soy Protein)

ESP Shaklee ini minuman berasaskan soya yang membekalkan tenaga berpanjangan setiap hari. ESP Shaklee membekalkan protein yang tinggi bagi keperluan ibu hamil dan juga fetus di peringkat awal kehamilan. 

ESP Shaklee membekalkan 20 jenis asid amino yang penting dalam memastikan perkembangan bayi sihat dan sempurna semasa dalam kandungan. Badan kita mampu menghasilkan 11 jenis asid amino dan selebihnya perlu diambil dari makanan yang mengandungi asid amino.

Setiap asid amino mempunyai kepentingan tersendiri. Campuran antara asid amino yang menentukan sifat bayi apabila dilahirkan seperti rambut tebal, otot yang tegap dan warna kulit bayi. Kebanyakan bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil ESP Shaklee ini mempunyai kulit yang cerah dan gebu. ESP Shaklee juga membantu menghilangkan “Stretch Mark” sewaktu mengandung, dimana ESP Shaklee ini bekerja atau bertindak memperbaharui sel-sel kulit dan menghasilkan kulit baru yang lebih cantik dan tegang.

  • Omegaguard

Ketika Ibu hamil sudah ke trimester ketiga iaitu kandungan berusia 7 bulan, ibu boleh mengambil Omega Guard Shaklee untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan. Selain itu Omega Guard Shaklee ini adalah untuk kurangkan risiko lahir pramatang, dan mengurangkan alahan bayi selepas bayi dilahirkan.

 

Set Hamil Shaklee ini amat sesuai untuk mereka-mereka yang:

  • Tidak gemar minum susu menyebabkan kekurangan kalsium untuk ibu hamil dan kandungan. Malah jika kekurangan kalsium akan menyebabkan kejang kaki.
  • Yang sukar membuang air besar iaitu sembelit.
  • Hamil tetapi mempunyai tahap Hemoglobin(Hb) yang rendah.
  • Hamil tetapi sakit-sakit badan.

Harga Bagi Setiap 1 Botol Suplemen Set Hamil Shaklee

  • Vita Lea – RM88.75 (120 biji)
  • B Complex – RM53.75 (120 biji)
  • Vita-C – RM92.50 (180 biji)
  • Ostematrix – RM61 (120 biji)
  • ESP – RM150 (850g, berbentuk serbuk untuk dibancuh)
  • Omega Guard – RM136 (90 biji)

Setiap suplemen Set Hamil Shaklee ini adalah sangat berbaloi-baloi jika diambil secara konsisten. Dengan harga bagi setiap vitamin Shaklee ini memang sangat setanding dengan kelebihan dan kebaikkan yang akan anda miliki ketika hamil. Bagi setiap 1 botol suplemen ini boleh bertahan dari 4 bulan hingga 6 bulan. Wahh! Bukankah Set Hamil Shaklee ini sudah best!? kerana suplemen Set Hamil Shaklee ini sangat menjimatkan dan ini yang dikatakan berbaloi-baloi.

Untuk beri anda rasa lebih terkejut dan seronok dengan Set Hamil Shaklee ini..sebenarnya untuk setiap 1 biji contohnya Vita-C Shaklee hanya semurah RM0.51sen sahaja sebiji. Kemudian Vita-C Shaklee ini pula boleh bertahan selama 6 bulan. Memang sangat jimat extravaganza kerana tidak perlu beli setiap bulan. WOW!!

 

Mari kita lihat pula apa kata pengguna yang telah menggunakan Set Hamil Shaklee ini..

Testimoni 1: Sarat hamil masih mampu berjalan kaki ke pejabat. Tenaga berpanjangan.

testi hamil1

 

Testimoni 2: Lebih bertenaga, tiada rasa loya dan kulit semakin cantik. Sihat sehingga ke proses bersalin.

testi hamil2

 

Testimoni 3: Ibu hamil tidak sakit badan dan sakit pinggan.

testi hamil3

 

Testimoni 4: Ibu hamil tiada lagi sakit belakang ketika tidur.

testi hamil4

 

Testimoni 5: Luka czer sembuh dengan cepat..

testi hamil5

 

Testimoni 6: Dr Hamid Arshat pakar ibu hamil sarankan ambil suplemen.

testi hamil6

 

Anda ibu hamil haruslah memiliki Set Hamil Shaklee ini kerana sangat baik untuk anda dan kandungan anda. Dengan memiliki Set Hamil Shaklee ini anda tidak rugi malah sangat menJIMATkan. Apa tunggu lagi mari perolehinya SEGERA!!

Anda berminat?? Dapatkan SEGERA dengan taip “Set Hamil Shaklee” dan hantarkan ke 013 205 0607(Sms/WhatsApp), anda akan dimaklum balas dengan segera.. :)

 

**\(^_^)/**

Dapatkan produk set Shaklee ini dari saya,
SMS/WhatsApp: 013 205 0607 – Ayusabrina
FB: Rahayu Abd Ghapal
Kedai Shaklee saya: vitamin4u
email: ayusabrina@gmail.com