9 Punca Pendarahan Di Awal Kehamilan Mengundang Keguguran

 

Menurut doktor pakar sakit puan, pendarahan di awal kehamilan jangan dipandang remeh kerana ia boleh mengakibatkan keguguran atau sesuatu perkara yang tidak di ingini. Jadi topik ini agak serius juga buat ibu-ibu hamil.

Pendarahan di awal kehamilan biasanya di kategorikan bagi kandungan yang berusia kurang daripada 12 minggu. Pendarahan di awal kehamilan biasanya di kategorikan bagi pendarahan sebelum kandungan berusia 12 minggu kehamilan.

punca pendarahan di awal kehamilan

 

Perkara ini memang biasa akan dihadapi oleh ibu-ibu yang hamil sebanyak 30% hingga 40%. Ia boleh di kategorikan sebagai perkara yang serius dan berbahaya atau pun kurang serius. Kebanyakkannya adalah kurang serius.

 

PUNCA PENDARAHAN DI AWAL KEHAMILAN

Antara sebab-sebab pendarahan di awal kehamilan yang tidak serius boleh terjadi secara semulajadi apabila telur yang telah di senyawakan berlaku pendarahan sebelum melekat kepada rahim.
Pendarahan sewaktu kehamilan biasanya mengundang sesuatu yang tidak baik. Jadi di antara punca-punca pendarahan ialah:

 • kecederaan pada serviks atau faraj
 • kanser –  ketumbuhan pada pangkal rahim
 • jangkitan pada saluran kencing
 • penggunaan dadah atau ubat-ubatan tertentu
 • atau pernah terlibat dengan trauma fizikal
 • pendarahan berlaku sewaktu persenyawaan di dalam rahim
 • kehamilan anggur juga boleh menjadi punca pendarahan
 • kedudukan uri di bawah rahim juga menjadi punca pendarahan
 • kehamilan di luar rahim

 

APA AKAN BERLAKU JIKA BERLAKU PENDARAHAN?

 • sakit dan kekejangan yang melampau di bahagian perut
 • pening atau pengsan
 • demam yang lebih 38 darjah celcius atau akan kesejukkan

 

punca pendarahan di awal kehamilan _1

 

BAGAIMANA MEMBEZAKAN KEADAAN KANDUNGAN YANG MERBAHAYA ATAU TIDAK?

Sedikit sukar untuk membezakan kandungan yang mengundang bahaya atau tidak merbahaya. Ibu hamil perlu berjumpa dengan doktor untuk mendapat pemeriksaan selanjutnya dan seterusnya mendapat rawatan untuk mengelakkan masalah yang lebih berisiko tinggi.

Ditekan lebih kepada ibu hamil sekiranya berlaku pendarahan di awal kehamilan hendaklah bersegera berjumpa doktor untuk mendapat pengesahan penyebab sebenar pendarahan itu. Ini kerana pengesahan awal boleh menyelamat kan ibu dan bayi dalam kandungan.

ibu-ibu hamil memerlukan pemeriksaan yang lengkap serta ujian scan, dan kadang kala sedikit tambahan ujian perlu di lakukan seperti ujian darah untuk memeriksa kandungan. Dengan ujian darah dapat membantu mengenal pasti punca masalah dengan tepat.

 

TIPS MENDAPAT RAHIM YANG KUAT

Sebagai ibu hamil memang kita tak minta sesuatu yang tak di ingini berlaku ke atas kandungan kita. Jadi sejauh mana kita menjaga kesihatan dalaman rahim kita sebelum hamil, ketika hamil dan selepas hamil.

Disini saya ingin kongsikan makanan tambahan yang mampu menjaga rahim sertakan baby dalam kandungan. KLIK SINI untuk info seterusnya.

 

 

— Share With You —

🙂

 

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

SID : 915071

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge