6 Tips Penyusuan Susu Ibu Ketika Berpuasa

 

Sekarang dah hujung bulan Syaaban, lagi beberapa hari lagi nak masuk bulan Ramadhan..lebih kurang 3 ke 4 hari je lagi. Excited nak puasa?

Tapi ibu-ibu yang menyusu apa khabar? Stok susu dah cukup ke bulan puasa nanti? Risau susu drop dan tak cukup bila puasa nanti? Takut nanti rasa letih dan tak larat ke?

Ibu-ibu jangan risau-risau, pemikiran yang negative tal elok tau untuk ibu menyusu..nanti drop susu.. :)

tips penyusuan susu ibu ketika berpuasa _2

Untuk hilangkan rasa risau dalam hati ibu-ibu, saya nak kongsikan beberapa tips penyusuan susu ibu semasa berpuasa.. :)

 

 6 TIPS PENYUSUAN SUSU IBU KETIKA BERPUASA

TIPS #1: SEDIAKAN STOK EBM

Sangat disarankan kepada ibu-ibu untuk bertungkus lumus dan rajin sikit untuk prepare stok susu yang banyak sebelum masuk bulan puasa. Jadi ibu-ibu rajin sikit pam susu ya.. :)

 

TPS #2: KONSISTEN BERSAHUR

Bersahur adalah wajib sangat bagi ibu yang menyusu, minta jangan skip ya..atau lewat-lewatkan sahur.

Ibu yang menyusu boleh mengambil makanan yang mengeyangkan dan lambat lapar. Contoh seperti roti perang, jangan makan roti putih tu..sebab nanti cepat lapar semula. Kenapa roti? Sebab roti mudah nak cari kat kedai.. :)

 

TIPS #3: MINUM AIR MASAK

Minum air penting untuk bantu penyusuan susu ibu-ibu. Ada orang kata kene minum 3 liter, ada kata 2 liter dan ada yang kata macam-macam lagi. Seeloknya ambil air masak ikut kemampuan kita, tapi jangan terlalu sedikit, nanti efek production susu pula.. Saya sarankan minum 3 liter..

Nak minum banyak-banyak waktu sahur memang nak muntah la kan..jadi bahagi-bahagi masa ikut kesesuaian anda.

Contoh seperti lepas magrib minum sikit, lepas isyak, sebelum isyak dan semasa bersahur. Ikut keselesaan tekak masing-masing ya.. :)

 

TIPS #4: WAJIB AMBIL KURMA

Wajib hukumnya dalam penyusuan susu ibu, sebab ia sangat lah membantu untuk maintain susu banyak. Sewaktu berbuka ambil lah dalam 2 biji dan semasa sahur juga ambil 2 ke 3 biji.

Bagi ibu-ibu yang berkerja prepare siap-siap kurma dalam handbeg, senang nanti kalau tak sempat berbuka dan ‘jem’ atas jalan raya boleh lah alas perut dulu sementara tak jumpa nasi.

Kurma penting sebab ia tinggi dengan kalori untuk tukar kepada tenaga. Selain itu, sememangnya ia sunnah..selain dapat bantu dalam penyusuan susu dan khasiat, pahala pun dapat sebab sunnah kan.. heheh :)

 

TIPS #5: ELAKKAN MINUM AIR SEJUK

Rasa nikmatnya dapat minum air sejuk ketika berbuka kan? Tapi ingat, air sejuk boleh buat susu ibu drop ok.. :)

Amalkan minum air panas atau suam ya.. Sebab air panas lancarkan pengeluaran susu, selain itu dah tentu ia bantu juga banyakkan susu ibu.

 

TIPS #6: AMALKAN SET MIGHTY 3 GEM

Tips ke-6 ni memang super best! Sebab ia akan membantu ibu-ibu kekal bertenaga sepanjang hari berpuasa. Selain itu dapat bantu banyakkan susu ibu. Untuk jayakan penyusuan susu ibu ketika berpuasa sangat digalakkan ambil dan amalkan set ini.

Set ini mengandungi ESP, Performance dan Meal Shake.

 

tips penyusuan susu ibu ketika hamil

 

 

APA KATA MEREKA TENTANG SET PENYUSUAN SUSU IBU?

Sedikit sebanyak video pendek dibawah ini menceritakan kisah bagaimana seorang ibu gigih menjayakan penyusuan susu ibu buat anaknya.. :)

 

 

Tips Penyusuan Susu Ibu Ketika Berpuasa

 

 

Tips Penyusuan Susu Ibu Ketika Berpuasa _1

Untuk sebarang pertanyaan anda boleh, hubungi saya.. :)

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

Shaklee ID : 915071

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge