5 Sebab Tidak Digalakkan Memakai Kasut Tinggi Ketika Hamil

 

Wanita memang akan nampak anggun, jelita dan cantik bila kita berkasut tumit tinggi. Tetapi tidak digalakkan ibu-ibu hamil memakai kasut tinggi ketika hamil. Kenapa tak boleh?

 

Pakai kasut tinggi ketika hamil _8

 

5 SEBAB JIKA MEMAKAI KASUT TINGGI KETIKA HAMIL

Banyak sebab jika memakai kasut tumit tinggi…di antarnya ialah:

SEBAB #1: KAKI BENGKAK

Salah satu sebab kaki bengkak adalah berpunca dari memakai kasut tumit tinggi. Ini kerana ketika hamil berat badan akan focus pada satu titik saja, iaitu di bahagian depan kaki. Jadi penyebab kaki bengkak ketika hamil adalah dari memakai kasut tumit tinggi. Sepatutnya kaki ibu hamil perlu menampung berat badan yang semakin memberat.

 

Pakai kasut tinggi ketika hamil _1

 

 

SEBAB #2: SAKIT PUNGGUNG

Sebab kedua tak boleh pakai kasut tinggi ketika hamil kerana akan rasa sakit punggung. Ini kerana ketika berdiri kaki tidak berdiri dengan rata, seumpama ia tidak balance dan hanya menapak di bahagian depan saja.

Ia akan effect pada tulang belakang dan seterusnya akan menyebabkan punggung agak sakit. Ketika hamil ibu-ibu akan membawa berat bayi dalam kandungan sekali, jadi nak menampung berat badan yang makin berat perlukan keadaan tapak kaki yang memijak dengan rata.

 

Pakai kasut tinggi ketika hamil _2

 

 

SEBAB #3: KAKI KEJANG

Memakai kasut tinggi ketika hamil boleh menyebabkan kaki kejang, ini kerana otot pada bahagian betis dan peha akan jadi tegang. Bila otot menjadi tegang kesan bahayanya ia akan mempercepatkan kaki mudah kene kejang. Agak merana juga jika dah kene kejang kaki. Saya pernah alaminya.. 🙂

 

pakai kasut tinggi ketika hamil _3

 

 

SEBAB #4: MUDAH TERJATUH

Ketika ibu-ibu hamil trimester ke-3 keadaan perut semakin besar dan berat memang akan semakin berat, jadi keadaan begini buat ibu-ibu rasa berdiri tak stabil kan?

Jadi memakai kasut tinggi ketika hamil trimester ke-3 akan menyebabkan mudah terjatuh. Sebaiknya pakailah kasut yang rata sebab ia selamat.. 🙂

 

Pakai kasut tinggi ketika hamil _5

 

SEBAB #5: SAKIT BELAKANG

Memakai kasut tumit tinggi seharian akan beri kesan pada sakit belakang kerana ligamen-ligamen yang berada di bahagian belakang berisiko menjadi tegang atau rosak. Paling tak best ia akan mengubah postur anda.. 🙁

Sebagai ibu hamil kita inginkan kesihatan yang terbaik buat diri sendiri dan baby dalam kandungan kan? Jadi tidak salah jika anda memakai kasut yang tapak rata untuk sementara waktu.

Dan jika anda inginkan kesihatan optimum untuk elak sebarang komplikasi terhadap baby dalam kandungan anda, just dapatkan extra suplemen. Anda sihat anak lagi sihat, just KLIK SINI untuk info extra suplemen.. 🙂

 

Pakai kasut tinggi ketika hamil _6

 

 

 

 

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

Shaklee ID : 915071

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge