10 Kepentingan Asid Folik Untuk Ibu Hamil Elak Anak Cacat

Assalamualaikum

 

Asid Folik adalah satu vitamin yang sangat penting untuk pembentukan tulang dan saraf bayi. Biasanya ibu yang mengandung disarankan untuk mengambil asid folik 3-6 bulan sebelum hamil atau lebih baik diambil 1 tahun sebelum hamil.

Tetapi ada juga ibu yang mengandung ini mengalami kehamilan yang tidak dirancang, orang melayu biasa sebut bunting pelamin. Jadi ibu yang mengandung bunting pelamin ini tidak sempat untuk mengambil vitamin asid folik 3-6 bulan sebelum mengandung.

 

Asid Folik Penting Utk Ibu Hamil

Asid Folik Penting Untuk Ibu Hamil

Continue reading

Cara Atasi Kaki Kejang Ketika Hamil Dengan Mudah Dan Berkesan

 

Nutrisi set kehamilan lengkap adalah sangat penting bagi setiap ibu hamil. Kerana nutrisi yang lengkap dapat memberi tahap kesihatan optimum kepada ibu dan terutama sekali untuk tumbesaran bayi dalam kandungan.

Mungkin anda sedang mencari-cari vitamin atau suplemen set kehamilan yang terbaik untuk diri anda sewaktu kehamilan untuk atasi kejang kaki, atasi HB rendah atau sebagainya. Setiap orang berlainan ragamnya termasuk lah saya.

Anda morning sickness sama seperti saya? Ahh!! Saya memang tak boleh nak telan pil obimin. Minum susu pun sama tak boleh nak minum, tapi ibu kene sihat dan bayi dalam kandungan pun mesti kene sihat juga.

Ibu-ibu diluar sana mesti tercari-cari set kehamilan vitamin atau suplemen mana yang sesuai kan? Jadi, set kehamilan lengkap nutrisi yang akan saya kongsikan ini adalah set kehamilan yang dijamin semulajadi, selamat dan berkesan. Alhamdulillah, hingga kini saya masih mengamalkan set kehamilan ini.. :)

Cara atasi kaki kejang ketika hamil

 

 

Continue reading

Promosi Bulan May Memang Gila, Untunglah Siapa Dapat!

Assalamualaikum

 

Bulan May 2015 yang super ohsem ni, Shaklee telah buat promosi bulan may gila-gila. Gila pun tak macam ni. Sebab bulan ini ada offer yang memang rugi kalau anda-anda diluar sana lepaskan peluang ini, sangat beruntunglah siapa yang dapat peluang macam gini.

 

Promosi Bulan May Sangat Menguntungkan

 

  • Sempena tahun 2015 adalah tahun yang ke-100 Vita-Lea iaitu Multivitamin yang pertama dicipta didunia, jadi Shaklee dengan rasa gembira nak beri 1 botol Vita-Lea yang bernilai RM88.75 mengandungi 120biji secara PERCUMA kepada anda semua!! :)

 

  • 1 botol PERCUMA Vita-Lea ini untuk sesiapa sahaja yang bakal berdaftar sebagai ahli sahaja, pada yang sudah pun menjadi ahli tidak layak. Dan yang paling best, promosi ini akan berlangsung dari MAY 2015 hinggalah OKTOBER 2015. Dalam tengah sibuk GST, masih ada company yang nak beri PERCUMA untuk produk yang berkualiti.. :)

 

Promosi Bulan May

Bertuah Sungguh!!

Continue reading

Cara Atasi Sembelit Ketika Berpantang Dengan Mudah Dan Cepat

Assalamualaikum

 

Sembelit oh sembelit. Terutama sekali sembelit ketika berpantang memang tak nak, ia umpama musuh utama untuk kaum ibu-ibu yang baru lepas bersalin kan? Termasuk lah saya waktu bersalin anak pertama dulu.  Ada yang fobia dah nak beranak lagi hanya sebab sembelit ketika berpantang, siapa yang pernah kene memang merasa lah.

Saya pendekkan cerita waktu hamil anak kedua, saya cari banyak info tentang cara macam mana nak atasi sembelit ketika berpantang dengan cara paling mudah dan cepat. Diantara tips atau cara yang membantu untuk elak dari sembelit ketika berpantang seperti yang senaraikan dibawah ini.. :)

Cara Atasi Sembelit Ketika Berpantang

Atasi dengan cara mudah dan cepat :)

Continue reading

Rahsia Atasi Masalah HB Rendah Dan Kaki Kejang Semasa Hamil

Assalamualaikum..

 

Masih teringat waktu Ayu mengandungkan Muhammad Huzaifah anak pertama. Pada mulanya, Ayu seperti ibu-ibu lain yang hanya ambil ubat atas nasihat doktor seperti asid folic, obimin dan lain-lain. Ambil konsisten sampailah kandungan 7 bulan kerap pula kaki kejang walaupun dah pakai stokin dan makan ubat kalsium dari doktor tapi masih kaki kejang lagi. Tapi syukur Alhamdulillah, ada suami yang rajin nak urutkan kaki.

Kaki kejang semasa hamil memang rasa tak selesa atau azab sangat bagi setiap ibu mengandung terutama sekali waktu tidur tengah malam. Itu semua kisah lama waktu tak kenal lagi suplemen hebat..hehe

 

HB rendah dan kaki kejang semasa hamil tiada lagi

HB rendah dan kaki kejang semasa hamil tiada lagi

Continue reading