Tips Buat Ibu Hamil Dalam Pemilihan Pam Susu Dengan Betul

Tips Dalam Memilih Pam Susu Yang Betul

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca..

Ramai mommies yang memilih pam susu mengikut bajet tanpa membuat perancangan awal ketika disahkan hamil. Akhirnya pam yang dibeli tidak sesuai dan terpaksa bertukar berkali-kali yang akhirnya membawa lebih banyak pembaziran.

Tahukah mommies pemilihan pam susu sangat-sangat memainkan peranan penting dalam penghasilan susu yang optimum?
Ia sama seperti cara lekapan dan hisapan bayi. Jika lekapan dan hisapan tidak betul, maka susu yang terhasil pun kurang memberangsangkan. Betul betul?

Jadi bila mommies disahkan hamil pastikan mommies mula menyimpan wang sikit-sikit untuk mendapatkan pam yang serasi bersama.

Jika mommies tak terfikir nak menyimpan awal, mommies boleh beli pam mengikut kemampuan dulu, kemudian pada masa yang sama mula menyimpan untuk dapatkan pam yang lebih efektif bila dah tersedar tentang kepentingan pam susu yang sesuai agar penghasilan susu mommies makin meningkat.

 

pam susu pilihan ramai

Pam susu pilihan ramai

Continue reading

Tips Dan Cara Atasi Anemia Semasa Hamil Dengan Berkesan

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca semua.. :)

Hari ini sekali ingin dikongsikan kepada anda semua satu topik yang sangat best. Iaitu topik berkait rapat dengan ibu-ibu yang hamil, iaitu topik tentang cara atasi ANEMIA semasa hamil.

Macam-macam komplikasi boleh terjadi masa hamil, salah satunya ialah anemia.

Anemia ini terjadi apabila kandungan hemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita rendah. Sel darah merah ini sangat penting tau.. sebab dia lah yang membawa masuk oksigen ke setiap sel-sel tisu dalam badan kita.

 

cara atasi anemia - perbezaan sel darah

cara atasi anemia – perbezaan sel darah

 

Cara Atasi Anemia Macam Mana?

Cara atasi anemia atau cara nak tambah sel-sel darah merah ialah dengan zat besi.. Continue reading

Tuan Guru Hj Nik Aziz Pergi Tak Kembali, Dia Tiada Pengganti

Tuan Guru Hj Nik Aziz Pergi Tak Kembali, Dia Tiada Pengganti

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca semua..

Hari ini kalau tengok di newsfeed FB tak ada benda lain yang keluar (Newsfeed saya lah, korang punya saya tak tahu, ingat, kita punya Newsfeed akan ikut kecenderungan kita), segalanya tentang Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz.

Saya pun tak lepaskan peluang mengikuti siaran langsung persemadian Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz di TV1 tadi.

Harini hampir semua stesen radio dan TV mengalunkan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran.

 

Tuan Guru Nik Aziz

Tuan Guru Nik Aziz

 

Pesanan Tuan Guru Nik Aziz

Mari kita selak kembali pesanan Rasulullah SAW.  Perbanyakkanlah kamu mengingatkan perkara yang memutuskan kelazatan, iaitu kematian. Orang yang paling cerdik dikalangan manusia ialah orang yang banyak ingat mati. Continue reading

Ibu Muda Serik Nak Beranak Lagi Kerana Sembelit Ketika Berpantang? Tip Atasinya

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat anda pembaca artikel gempak ini.. :)

 

Pantang Itu Menyeksakan…Lelaki tahu buat je, ye dak? Ok..gurau aje.

Ada mak-mak serik nak beranak lagi sebab tidak tahan lagi sakit SEMASA deliver. Ada juga orang yang taubat tak nak anak lagi dah sebab tak tahan sakit SELEPAS beranak. Sakit seperti di siat-siat, kan? Hanya orang perempuan sahaja yang tahu. Terutama sekali jika sembelit ketika berpantang, kan?

 

sembelit ketika berpantang amat menyeksakan

sembelit ketika berpantang amat menyeksakan

 

sembelit ketika berpantang

Keadaan dalam tidak normal dan normal

 

Tetapi kita sungguh beruntung hari ini sebab mempunyai seseorang yang sudi berkongsi pengalaman berpantang beliau secara LIVE. Daripada luka sampailah sembelit, fuh! memang sangat mengujakan. Siap ada gaya-gaya giyomi pula tu. Continue reading

Lelaki Aktif Sukan Lumpuh Satu Badan Kerana Malas Amalkan Vitamin?

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada semua para pembaca, semoga sihat hendaknya..

 

Hari ini ingin saya kongsikan tentang topik “Suami Malas Nak Telan Vitamin?”

  • Berapa kali anda paksa suami masing-masing telan vitamin?
  • Nak kena sediakan vitamin-vitamin tu baru suami nak telan?
  • Malas nak telan banyak-banyak, jadi para suami minum VIVIX aje?
  • Takmo makan apa-apa vitamin selagi tak sakit? atau
  • Balik ceramah tentang pentingnya jaga kesihatan, baru terkial-terkial cari vitamin?

 

Lumpuh satu badan

Lumpuh satu badan – pergerakan amat terbatas

 

Saya ada kawan (lelaki) yang kalau nak beli vitamin tu habis tengok satu-satu content dan mineral pada botol brand mana yang paling banyak “isi”. Kalau dia pernah belajar nutritionist, memang sudah pasti dia pilih Shaklee, kan? Continue reading

Atasi Gastrik Kronik Sepuluh Tahun Dan Sembuh Dengan Mudah

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca..

 

Hari ini anda sangat bertuah kerana kali ini anda semua akan saya kongsikan sebuah video pendek tentang pengakuan seseorang yang pernah alami gastrik yang sudah bertahun-tahun lamanya dan kini ia sudah sembuh. Magic ke? Ini bukan magic, dongeng atau mitos tetapi ia memang benar.

 

Gastrik sememangnya satu masalah orang zaman sekarang. Diantara punca-punca terkena gastrik adalah sebab sengaja skip waktu makan. Mungkin juga sebab nak kurus punya pasal jagi tak nak makan. Dan ada jugak yang tak sempat nak sarapan dan lunch hanya kerana terlalu sibuk di tempat kerja mengalahkan perdana menteri USA. Mungkin? :)

 

atasi gastrik dengan mudah

Sengsara dengan gastrik kronik tetapi kini dapat atasi gastrik dengan mudah :)

 

Mungkin kita tidak tahu, jika sekali kita sudah terkena gastrik berkemungkinan besar terseksa selama-lamanya. Kalau tak kena ulser perut tu dah kira cukup beruntung sangat-sangat. Continue reading