19 Kelebihan Dan Kebaikkan Minyak Ikan Omega 3 (Part 2)

Assalamualaikum wbt

Saya ingin sambung lagi tentang kelebihan dan kebaikkan minyak ikan omega 3 (part 2). Pada yang masih belum membaca tentang minyak ikan omega 3 part 1 boleh terus klik sini OMEGA 3. Ok, jadi seterusnya tentang kelebihan dan kebaikkan minyak ikan omega 3 ialah..

Minyak ikan omega-3_9

Minyak ikan omega-3_9

 

 • Semoga Bantuan Dengan ADHD

Beberapa kajian menunjukkan mengambil suplemen omega-3 boleh mengurangkan gejala ADHD. Asid lemak omega-3 sangat penting dalam fungsi perkembangan otak. Omega-3 boleh memberi manfaat sebagai rawatan tambahan atau alternatif kepada rawatan tradisional.

 • Omega 3 Atasi Penyakit Pelupa Bagi Warga Tua

Ada beberapa bukti menunjukkan bahawa omega-3 boleh membantu melindungi penurunan mental(penyakit pelupa) yang berkaitan dengan usia. Dalam satu kajian, orang yang lebih tua yang mengambil diet yang tinggi dengan asid lemak Omega-3 adalah kemungkinan kurang untuk mendapat penyakit Alzheimer.

 

 • Omega-3 Sangat Baik Untuk Kanak-kanak

Sangat membantu dalam memberi daya ingatan kanak-kanak. Selain itu ia juga bantu mencegah anak-anak dari mudah terkena jangkitan. Membantu juga untuk perkembangan otak, sentiasa membesar dengan sihat.

 

 • Omega 3 Sebagai Diet Harian Yang Baik

Sumber terbaik asid lemak Omega-3 DHA dan EPA adalah dari ikan. Hidangan harian yang baik adalah salmon, sardin, ikan bilis, tuna dan banyak lagi. Persatuan Jantung juga menyarankan sekurang-kurangnya dalam seminggu ada dua hidangan ikan. Paling mudah ambil sahaja suplemen omega 3.

 

 • Elakkan Makan Ikan Yang Tercemar

Merkuri didalam ikan adalah sesuatu yang boleh menjejaskan kesihatan orang ramai. Sedikit nasihat untuk kanak-kanak dan untuk wanita yang merancang untuk hamil, mengandung, atau sebagainya:

 • Hadkan pengambilan ikan tuna dalam seminggu
 • Hadkan ikan yang lebih rendah kandungan merkurinya
 • Elakkan ikan yu, ikan todak, ikan kembung raja, dan tilefish
 • Buang kulit dan lemak ikan sebelum masak

 

 • Suplemen Minyak Ikan Omega 3

Jika tidak suka ikan, kita boleh mendapatkan omega-3 daripada suplemen. Satu gram setiap hari adalah disyorkan untuk orang yang mempunyai penyakit jantung, tetapi tanya doktor anda sebelum mengambilnya. Dos yang tinggi boleh mengganggu sesetengah ubat atau meningkatkan risiko pendarahan. Baca label untuk mencari jumlah EPA, DHA, ALA.

 

 

 • Sumber Omega-3 Dalam Sayuran

Jika anda tidak makan ikan atau minyak ikan, anda boleh mendapatkan dos DHA daripada makanan tambahan alga. Alga yang ditanam secara komersial biasanya dianggap selamat, walaupun alga biru-hijau di hutan mungkin mengandungi toksin. Omega 3 ALA hanya terdapat didalam sayur-sayuran seperti minyak canola, biji rami, walnut, brokoli, bayam dan paling sedang ada dalam produk suplemen yang kaya dengan omega-3.

 

Minyak ikan omega-3_10

Minyak ikan omega-3_10

 

Untuk membaca 19 Kelebihan Dan Kebaikkan Minyak Ikan Omega 3 (Part 1) klik sini.. 🙂

 

 

 

 

Ayu_Rahayu – 013 205 0607 (SMS/WhatsApp)

FB fanpage: Vitamin4u

Email: ayusabrina@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge