12 Tips Banyakkan Susu Badan Ibu Supaya Anak Tak Menangis Kelaparan

 

Agak cemas jika susu badan ibu semakin rundum bukan? Alhamdulillah kerana saya dapat menyusukan anak-anak hingga cukup 2 tahun. Pahit manis dalam menyusukan anak itu semua pengalaman terindah.

Saya doakan ibu-ibu lain juga berjaya menyusukan anak masing-masing hingga cukup 2 tahun. Apa pun, saya dan ibu-ibu yang lain kene bersyukur walaupun susu badan banyak atau tidak. Betul tak?

Tips Banyakkan susu badan ibu _1

 

 

Mungkin ibu-ibu diluar sana ada pelbagai tips dan cara untuk banyakkan susu badan bukan? Dengan tips-tips penyusuan yang saya kongsikan ini mungkin sedikit sebanyak dapat membantu banyakkan susu badan buat si anak.. :)

 

12 Cara Banyakkan Susu Badan Yang Simple Tapi Power

Tips #1: Kerap Menyusukan Anak

Setiap 3 jam sekali anak mesti disusukan pada siang hari. Walaupun anak tidur dengan lena pada waktu malam mesti disusukan juga, kejutkan baby untuk di susukan.  Sebagai seorang ibu jika tak cukup tidur tu, memang dah perkara biasa.. :)

 

Tips #2: Elakkan Susu Penuh Hingga Payudara Bengkak

Ramai wanita bertanggapan jika payudara sudah bengkak ia macam petanda bahawa bayi perlu disusukan. Itu adalah salah! Jangan biarkan payudara bengkak dengan susu kerana yakinlah bahawa susu badan ibu memang banyak walaupun selepas menyusukan bayi.

Tips ini penting kerana ia akan bekerja keras untuk hasilkan lebih banyak susu. Ada kajian mengatakan bahawa tahap lemak dalam susu badan adalah berbeza.

Lebih banyak lemak sewaktu tempoh singkat penyusuan dengan penyusuan yang lain. Lemak badan adalah untuk membantu menambahkan berat badan bayi.

 

Tips #3: Pastikan Menyusu Anak Lebih Lama

Elakkan untuk had waktu semasa menyusukan anak. Maksudnya jika susukan anak dibahagian payudara sebelah, tunggu hingga anak kenyang atau puas baru beralih ke bahagian payudara yang sebelah lagi pula.

Tips ini adalah untuk menghasilkan susu yang tinggi lemak. Sebab itu tak digalakkan tukar-tukar payudara kiri dan kanan dengan cepat kerana baby hanya akan dapat foremilk saja, iaitu hanya perut kenyang dan penuh tapi tiada kalori. Kalori penting untuk tumbesaran baby.

 

Tips #4: Susukan Anak Dan Sendawakan

Setiap kali menyusukan anak, ibu mesti kene tepuk-tepuk belakang anak untuk sendawakannya. Sendawa tanda ruang-ruang kosong dalam perut anak dah dipenuhi dengan susu.

Selepas sendawakan anak, susukan sekali lagi kerana ini adalah salah satu cara untuk banyakkan susu badan ibu. Jangan mengalah dan jemu ye ibu-ibu.. :)

 

Tips #5: Sentuhan Kulit Ibu Dan Bayi

Maksud sentuhan kulit ibu dan bayi ialah bogelkan anak tinggalkan lampin sahaja. Ibu pula tanggalkan coli dan pastikan pakai baju butang depan untuk mudahkan anak menyusu.

Cara ini untuk mengelakkan bayi tidur ketika menyusu. Biarkan bayi kekal sedar daripada lena. Jangan lupa selimutkan sikit bayi untuk elak bayi sejuk.

 

Tips #6: Penyusuan Waktu Malam

Ketika waktu malam menyusukan bayi adalah sangat bagus kerana waktu malam ibu agak relax serta tenang dan dapat susukan bayi dengan lebih lama dan kerap. Dalam keadaan ini dapat merangsang payudara menghasilkan susu badan.

Waktu malam juga dapat menghasilkan hormon prolaktin, dimana hormon ini bantu banyakkan susu badan ibu juga.. :)

 

Tips #7: Menggunakan Baby Sling

Jangan terkejut jika bayi yang menggunakan baby sling lebih kerap untuk menyusu. Menggunakan baby sling akan merangsang bayi untuk kerap menyusu kerana bayi memang suka jika berada dekat dengan ibu. Ibu-ibu boleh menggunakan baby sling ketika menyusukan bayi walaupun bayi sedang lena.

 

Tips #8: Belai Bayi Dan Fikirkan Positive Ketika Menyusu

Tips ini penting kerana ia bantu merangsang banyakkan susu badan ibu. Fikir yang baik-baik, fikir tentang bayi, fikir bayi sedang minum susu dengan banyak dan kenyang. Dan fikirkan susu anda banyak hingga terpaksa masuk ke dalam botol lain pula. Sebelum tu baca doa dulu.. :)

 

Tips #9: Teknik Urutan Pada Payudara

Teknik urutan payudara adalah dengan merendam kain pada air panas, kemudian tuam pada payudara. Cara ini dapat melancarkan pengeluaran susu dengan banyak. Tips ini boleh dilakukan jika payudara ibu-ibu sedang bengkak susu atau puting sakit.

 

Tips #10: Amalkan Minum Air

Sangat penting ibu-ibu amalkan minum air masak dengan banyak untuk bantu banyakkan lagi susu badan. Lagi elok minum air masak yang suam.

3 liter air masak sehari dah cukup bagus dah tu. Pengalaman saya minum air suam, buat susu badan saya mencurah-curah banyaknya.. :)

 

Tips #11: Amalkan Makan Kurma

Kurma salah satu makan wajip dimakan oleh ibu hamil kerana ia bantu untuk banyakkan susu badan ibu. Pengalama saya sendiri amalkan kurma memang ia membantu banyakka susu.. :)

 

Tips #12: Amalkan Makanan Tambahan

Makanan tambahan saya dan ibu-ibu lain diluar sana yang berjaya menyusukan bayi mereka hingga 2 tahun adalah dengan mengambil set suplemen penyusuan Shaklee.

Kenapa Shaklee sebab ia selamat, semulajadi dan berkesan. Selepas saya diperkenalkan dengan set ini susu badan saya makin banyak dan mampu untuk buat stok-stok susu di dalam peti ais.

 

Banyakkan susu badan dengan set penyusuan terbaik

 

Video: Sedih Seorang Ibu Kerana Susu Merundum Teruk Akhirnya Terubat

Cerita sedih ini bukan lah rekaan tetapi reality. Percaya atau tidak ibu ini berjaya banyakkan susu badan untuk bayinya.. :)

 

Teruskan membaca dengan hati gumbira.. :)

 

Apa Kelebihan Set Penyusuan Banyakkan Susu Badan ni?

Antara kelebihannya ialah:

ESP: Membantu berikan tenaga dan rasa kenyang sentiasa

Alfalfa: Kurangkan rasa letih dan bantu merangsang serta bantu banyakkan susu badan ibu

OsteMatrik: Ia sebagai kalsium kerana ketika bayi menyusu ia menarik kalsium  ibu. Jadi nanti ibu kurang kalsium dan mendatangkan risiko si ibu.

 

Pengalaman #1

Tips Banyakkan susu badan ibu _3

 

Pengalaman #2

Tips Banyakkan susu badan ibu _5

 

Pengalaman #3

Tips Banyakkan susu badan ibu _6

 

Berapa Harga Set Penyusuan Banyakkan Susu ni?

ESP : RM159 (850g)

ALFALFA : RM57 (330 biji)

OSTEMATRIK : RM64.70 (120 biji)

TOTAL : RM290.60

Set penyusuan banyakkan susu badan ini boleh habis kegunaannya dalam 1-2 bulan. Set Penyusuan ini adalah yang paling bajet.. :)

 

Bagaimana Nak Order Set Penyusuan Shaklee ini?

Cara order sangat mudah. Hubungi saya dengan segera untuk order sekarang, WhatsApp saya 013 205 0607. Boleh WhatsApp saya untuk pertanyaan..

 

Dengan memilih Set Penyusuan Shaklee ini, ibu-ibu akan merasa.. :

  • Masalah susu merundum selesai.
  • Bayi kenyang dan tidur lena.
  • Minum susu cap gantung kesihatan anak terpelihara
  • Tulang anak kuat
  • Kurang jangkitan
  • Dan banyak lagi..

 

 

Hubungi saya segera.. :)

 

Ayu_Rahayu

SMS / WhastApp : 013 205 0607

FB : Vitamin4u

Shaklee ID : 915071

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge